Građanski aktivizam

Na oživljavanje projekta “Jadar” u Srbiji i moguće reperkusije po BiH, reaguju i ovdašnji ekološki aktivisti, najavljujući, za početak, svoje učešće u zakazanim protestima u Loznici

Protesti protiv otvaranja rudnika litijuma u Srbiji, januar 2022.
Nakon kratkog predaha, borba se nastavlja. Borba između pohlepne koruptivne autokratske vlasti, koja prirodu i čovjeka doživljava samo kao mogući izvor zarade i, s druge strane, građana koji pokazuju svijest i odgovornost koju vlast nema i koji pokušavaju sačuvati svoju životnu sredinu, za sebe i generacije koje dolaze.

Nakon završetka lokalnih izbora u susjednoj Srbiji, ciljano se, izgleda, ponovno oživljava projekat “Jadar” objavljivanjem Radnog nacrta studije o uticaju projekta na životnu sredinu i izjavama zvaničnika Srbije da projekat “Jadar” predstavlja veliki potencijal za tu zemlju, zbog čega je, po njima, potrebna odgovorna i ozbiljna debata parlamentaraca, u kojoj je neophodno voditi računa o interesima Srbije.

Rezultat tih dešavanja je i nova mobilizacija protivnika da Gornje Nedeljice i Loznica “zaposjedne” Rudarska korporacija Rio Tinto, koja je 13. juna objavila Radni nacrt studije, pokrenuvši i promotivnu kampanju. Na sajtu Rio Tinta objavljeno je ukupno 2.380 stranica koje su grupisane u tri celine, sa naznakon da se radi o nacrtu i da dokumenti služe isključivo u svrhu diskusije. Vjerovatno da izbjegnu početnu negativnu reakciju u svojoj kampanji, kompanija Rio Tinto je objavila napomenu u kojoj piše da je radni nacrt “baziran na podacima sadržanim u radnoj verziji studije/studija o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat Jadar i ni jedna izjava niti garancija se ne daje, eksplicitno ili implicitno, u vezi sa sadržajem ovog dokumenta, uključujući, ali ne ograničavajući se na tačnost, adekvatnost, vreme, potpunost i/ili pouzdanost sadržaja predstavljenog u ovom dokumentu”.

Odnosno, Rio Tinto se ogradio da “sadržaj dokumenta nije rezultat, niti se zasniva na bilo kom dokumentu, radnji ili propisu, uključujući bilo koje rešenje, koje nadležni organi donose u toku zakonskog postupka za davanje saglasnosti, odobrenja i dozvola”. Time su se ogradili i da radni nacrt i njegovo objavljivanje “nije i ne može se smatrati, eksplicitno ili implicitno, kao poziv, ponuda, obećanje ili obaveza bilo koje vrste od strane Rio Sava Exploration d.o.o., kao ni bilo koje druge zainteresovane strane”.

Ekološki aktivisti predvođeni Udruženjem građana “Ne damo Jadar” iz Loznice su se nanovo mobilisali i, kao u vrijeme kada se naveliko i naširoko pričalo o realizaciji projekta “Jadar”, žestoko su reagovali na najnovija dešavanja na ovu temu. Za deset dana najavili su veliko okupljanje u Loznici.

“Tada će biti nekih iznenađenja za opštinsku vlast i za Rio Tinto. Tu ćemo najaviti dalje akcije, mi nećemo sedeti skrštenih ruku i čekati da nam se otvori rudnik i da se jedno jutro probudimo u rudniku. Imamo dojavu da planiraju da usvoje i proture Prostorni plan, da ga usvoje tajno, ili ilegalno. Ako se to desi, možda ćemo i prije 28. juna organizovati protest. Predviđen je gotovo celodnevni program, koji će se uveče završiti protestom u Loznici” – oglasili su se iz ovog Udruženja.

Reagovali su i ekološki aktivisti iz BiH i najavili pružanje podrške na protestima u Loznici, za sada oni koji djeluju na području Ozrena i Majevice, a svoje interesovanje pokazali su i dolazak obećali i ekolozi iz drugih dijelova zemlje, gdje se vrše geološka istraživanja i planira otvaranje rudnika.

“Draga sestro Marijana, dragi brate Zlatko, UG ” Čuvari Ozrena ” su uz Vas , i doći ćemo za Vidovdan da Vas podržimo na skupu u Loznici” – javio se poznati ekološki aktivist iz Doboja Borislav Đurković.

Dolazak u Loznicu 28. juna najavljuju i aktivisti okupljeni u inicijativi “Reci NE rudniku litijuma u Loparama”, porukom da će doći da pomognu u njihovoj borbi, jer se suočavaju sa istim problemima i izražavaju nadu da će i ekolozi iz Srbije doći u pomoć njima, kada im ona zatreba.

A svaka pomoć, u danima koji slijede, će biti dragocjena. Jer je nesumnjivo da će epilog ponovnog buđenja projekta Jadar u Srbiji, uticati i na situaciji u BiH, odnosno, prije svega na odnos vlasti Republike Srpske prema otvaranju sličnih rudnika u ovom entitetu.

Dosadašnja uzmicanja vlasti pred odlučnim protivljenjem građana rudnicima koji će im bespovratno uništiti zemlju i izazvati ekološku katastrofu teških razmjera na širem području, tek su privremena taktička povlačenja. S jedne strane, kao i u Srbiji, motivisana izbornim potrebama, a s druge očekivanjem pada intenziteta protesta usljed dužine trajanja čitavog procesa.

Vlast sa neporecivim sposobnostima manipulacije, koja je javni medij pretvorila u svoju propagandnu mašinu a sistematski progoni sve svoje neistomišljenike, čeka samo trenutak zamora javnosti ovom temom ili promjene fokusa pažnje, koju će pokušati izazvati svojim uobičajenim dizanjem tenzija i nacionalnom homogenizacijom, u pozadini kojih će ponovo, kao i ko zna koliko puta do sada, provesti pljačku građana i prirodnih bogatstava.

Mala demonstracija tog principa bila je odbijanje Deklaracije o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare, na Narodnoj skupštini Republike Srpske, u pozadini političke galame oko UN-ove rezolucije o genocidu.

Uglavnom, nakon kratkog predaha, borba se nastavlja. Borba između pohlepne koruptivne autokratske vlasti, koja prirodu i čovjeka doživljava samo kao mogući izvor zarade i, s druge strane, građana koji pokazuju svijest i odgovornost koju vlast nema i koji pokušavaju sačuvati svoju životnu sredinu, za sebe i generacije koje dolaze.

Završimo s upozorenjem iz pokreta “Karton revolucija”: “Kada kraj dođe za naše šume, izvore i gradove, niko ne može reći da nije znao. Znali smo. I puštali da nas prave budalama”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije