U fokusu

Načelnici glasove kupuju radnim mjestima u opštinama

Nekoliko dana pred lokalne izbore u BiH, opštinske uprave u Srpskoj sjetile su se da svoju administraciju zatrpaju sa desetinama novih službenika. Prednjači opština Mrkonjić Grad, gdje je odlazeća načelnica Divna Aničić otvorila 21 radno mjesto.

Kroz nekoliko sedmica u stalni radni odnos biće primljen stručni saradnik za analitičke poslove, saradnik za poslove blagajne, stručni saradnik za saobraćaj i puteve, viši stručni saradnik za administrativno tehničke poslove načelnika te saradnici za komunalne poslove i mjesne zajednice kao i dva matičara.

Takođe, nedavno objavljenim konkursom traže se tri radnika na naplati i kontroli parkiranja, dvojica na održavanju i čišćenju službenih prostorija, te jedan portir.

Konkurs je raspisan i za sedam pripravnika, koji će biti zaposleni na određeno.

U radni odnos biće primljena dvojica diplomiranih ekonomista, dvojica inženjera šumarstva, diplomirani pravnik, inženjer poljoprivrede, te jedan sociolog.

“Pripravnici se primaju u radni odnos na određeno vrijeme, na period od 12 mjeseci, radi sticanja radnog iskustva u struci i osposobljavanje za polaganje stručnog ispita za rad u upravi Republike Srpske”, stoji u javnom konkursu.

Pripravnike prima i opština Gacko, i to njih 19. Jedan dio njih ide direktno u administraciju, a drugi dio u javne ustanove čiji je osnivač ova lokalna zajednica.

Posla, doduše na određeno, će biti za četvoricu ekonomista, dvojicu novinara, socijalne radnike, informatičare, ali i za profesore likovne kulture i specijalne edukacije i rehabilitacije.

I Miljan Aleksić načelnik Bileće odlučio je da pred kraj svog mandata zatrpa adminstraciju ove srednje razvijene i male opštine sa 14 pripravnika.

Među njima su menadžeri bezbjednosti, turizma i preduzetničke ekonomije, pravnici, ekonomisti i brojni inženjeri.

Siromašna opština Han Pijesak odlučila se da priliku pruži četvorici diplomiranih inženjera šumarstva sa 240 ETCS bodova, koji će biti primljeni takođe na godinu dana.

Gradonačelnik Trebinja, MIrko Ćurić raspisao je konkurs kojim traži dvojicu diplomiranih prostornih planera, a oglas je otvoren do 19. novembra.

Podsjećamo, portal CAPITAL je nedavno pisao kako je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić otvorio vrata opštine za filozofe, dramske umjetnike i psihologe, doktore opšte prakse, medicinske radnike i brojne druge nezaposlene.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije