Regija i svijet

Načelnik malene istarske općine sklapao je poslove sam sa sobom; ljude ugostio u svom hostelu, a račun poslao općini

''Svrha Zakona o sprječavanju sukoba interesa je sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, sprječavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju javnih dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javnih dužnosti, kao i jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti.''

Nakon što ga je kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, IDS-ov načelnik općine Pićan Ivan Franković zbog istog sukoba interesa izgubio je i na sudu. Utvrđeno je, naime, da je nezakonito u ime općine sklapao poslove s vlastitom tvrtkom, pa će u slučaju da presuda postane pravomoćna morati vratiti više od 50 tisuća kuna koje je na taj način zaradio.

Nepravomoćnu presudu, koja je u posjedu Telegrama, protiv Frankovića donio je Trgovački sud u Pazinu. Načelnik Pićna na nju još može uložiti žalbu jer od početka negira sukob interesa u poslovima svoje općine i svoje firme.

ZAŠTO JE NAČELNIK ZAVRŠIO NA SUDU?

Riječ je o slučaju koji seže još u 2011. godinu. Franković je dugogodišnji načelnik općine Pićan. Prvi puta imenovan je prije 13 godina. Tada je u Pićnu već krenula tradicija održavanja ‘Legendfesta’, koji se reklamira kao obiteljska manifestacija legendi, mitova i narodnih vjerovanja.

Kada su u ljeto 2011. u Pićan došli neki od sudionika festivala, Franković ih je smjestio u objektima svog obrta Pedena. Taj obrt registriran je za iznajmljivanje nekretnina, a Franković je u ime općine s vlastitom firmom sklopio ugovore o smještaju sudionika.

DETALJI SPORNIH NAČELNIKOVIH UGOVORA

Prvi ugovor iz 2011. poduzetnik Franković ispostavio je načelniku Frankoviću 31. srpnja. Bilo je faktutirano 14.760 kuna za noćenja tijekom ‘Legendfesta’. Identična situacija, samo nešto skuplja za općinu Pićan, ponavlja se i iduće godine. Obrt Pedena ispostavlja joj 31. srpnja 2012. račun na iznos od 18.625 kuna.

I godinu kasnije, 30. srpnja 2013., Franković izdaje račun u iznosu od 21.250 kuna. Načelnik Pićna sve je to platio.

NAČELNIK JE PRIJAVLJEN ZA SUKOB INTERESA

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je nakon prijave, u listopadu 2018., pokrenulo postupak protiv Frankovića. Uslijedila je uobičajena procedura.

Općina Pićan očitovala se na navode iz prijave te uvjeravala Povjerenstvo da je za poslove s obrtom Pedena bila oformljena posebna komisija. Međutim, Povjerenstvo utvrđuje da je ta komisija provela nadmetanje samo za radove u staroj gradskoj jezgri Pićna, dok je Obrt Pedena općini ispostavila račune za noćenje sudionika ‘Legendfesta’. To, naravno, nije imalo veze jedno s drugim.

FRANKOVIĆ: ‘NISAM ZNAO DA TO NE SMIJEM’

Franković je i osobno došao na sjednicu Povjerenstva kako bi objasnio što se dogodilo i zašto je sam sebi platio račune. Tvrdio je kako nije imao nikakvu lošu namjeru, već se radilo o običnom neznanju. Jednostavno, kazao je, nije bilo moguće na drugi način osigurati smještaj sudionicima ‘Legendfesta’

Povjerenstvo ga je u konačnici kaznilo s 10 tisuća kuna jer je prekršio Članak 17. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Taj članak brani dužnosnicima da za vrijeme obnašanja dužnosti sklapaju poslove s tvrtkama u kojima imaju udjele.

ZATIM SVE ZAVRŠAVA NA TRGOVAČKOM SUDU

Odluka Povjerenstva o Frankovićevom sukobu interesa početkom prošle godine postala je pravomoćna. Zakon o sprječavanju sukoba interesa u tom slučaju nalaže da se sporni ugovori koje su dužnosnici sklopili sami sa sobom moraju raskinuti.

Kako Franković to nije sam učinio, Županijsko državno odvjetništvo u Puli u studenom 2019. pokrenulo je sudski postupak protiv njega kao vlasnika obrta te Općine Pićan. Tužbom su tražili od Trgovačkog suda u Pazinu da raskine ugovore kojima su plaćena noćenja sudionicima ‘Legendfesta’.

Za sud nije bilo dileme da su ugovori između Frankovićeva obrta i općine ništetni. To znači da nakon odluke suda više ne vrijede i nitko ne može zadržati ono što je na osnovu njih stekao. Ako presuda bude pravomoćna, Frankovićev obrt morat će Općini Pićan vratiti svih 54 tisuće kuna.

JE LI FESTIVAL MOGAO PROPASTI?

I na sudu je Franković opisivao kako nigdje drugdje nije mogao smjestiti sudionike nego baš u vlastite nekretnine. Čak je uvjeravao da je Općina Pićan mogla pretrpjeti štetu u slučaju da to nije učinio. “Bilo je ugroženo održavanje ove manifestacije”, uvjeravao je odvjetnik Marijan Belušić koji zastupa i Frankovića i Općinu Pićan.

Posebno je upozorio da u slučaju poništenja ugovora između Frankovićeva obrta i općine, Pićan neće moći vratiti Frankovićevom obrtu uslugu, dok će on vratiti novac, što nije pravedno.

EVO I OBRAZLOŽENJA PRESUDE

Međutim, sud odvjetnikove tvrdnje nije prihvatio. Ugovori između Pedene i Općine Pićan proglašeni su ništetnima.

“Svrha Zakona o sprječavanju sukoba interesa je sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, sprječavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju javnih dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javnih dužnosti, kao i jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti. To što nije bilo drugog smještaja za sud nije odlučno”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi.

Zbog ovog postupka Franković i Općina Pićan moraju platiti i dvije tisuće kuna sudskih troškova.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije