Komentari i analize

Najgori rezultati su u oblasti borbe protiv korupcije

Borenović je naveo da je izvorište svake korupcije izborna korupcija. 

– Najgori efekti i rezultati rada pravosuđa su u oblasti borbe protiv korupcije. Tu su efekti skoro pa ravni nuli, a u Republici Srpskoj i većem dijelu BiH očigledno, bar kada pogledamo rezultate pravosudnih institucija, uopšte nema korupcije. Кako se ta pojava najčešće vezuje za one koji upravljaju javnim novcem, a budući da nema rezultata, niko mi ne može objasniti da tu nema sprege pravosuđa i vlasti – rekao je predsjednik PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović tokom današnje diskusije o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilčkog savjeta BiH za 2022. godinu.

Podsjetio je da je lično učestvovao u podnošenju krivičnih prijava zbog 150 afera visoke korupcije, „teških“ preko 3 milijarde КM, na osnovu validnih dokumenat Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih institucija.

– I rezultat je bio ćutanje. Niti da kažu da su provjereni navodi iz naših prijava, ni da smo u pravu, ni da nismo, ni da su započeti ili obustavljeni postupci, ništa. To je institucionalno-pravosudna anarhija. Prestali smo podnositi te prijave, jer je besmisleno tražiti nešto od pravosuđa koje nema hrabrosti ili neće da radi svoj posao, uz određene izuzetke časnih sudija i tužilaca – poručio je Borenović, dodajući da su na svim nivoima u BiH potvrđujuće optužnice za visoku korupciju statistička greška.

Istakao je da se mnogo može reći i o nerasvijetljenim teškim ubistvima, slučajevima koji su očigledno negdje sklonjeni.

Borenović je naveo da je izvorište svake korupcije izborna korupcija.

– Podnešena je ozbiljna krivična prijava zbog izborne korupcije tokom lokalnih izbora u Doboju, koji su zbog toga ponovljeni. Na osnovu grafološkog ispitivanja dokazano je da je preko 20% potpisa u izvodu iz biračkog spiska falsifikovano. Znači da je najmanje 20% glasova ukradeno. To je bilo 2020. godine. Кo je do danas zbog toga odgovarao? Niko – rekao je Borenović.

On je podsjetio i na krivičnu prijavu nakon prethodnih Opštih izbora 2022. godine.

– I ko je dao izjave? Jedino mi koji smo podnijeli krivične prijave, lideri tri političke partije. Još će ispasti da smo mi krivi što smo podnijeli prijave, a ne oni na koje se prijave odnose – rekao je Borenović.

Dodao je i da je „afera prisluškivanje“, kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik javno priznao da prisluškuje opoziciju, takođe prijavljena.

– Lično sam, kao podnosilac prijave, saslušan tek nakon pola godine. Rezultat- opet ništa. Desetine su takvih primjera koji daju za pravo da kažem da je stanje u pravosuđu katastrofalno – poručio je Borenović.

Borenović je naveo da je nenormalno je i skandalozno da prvi čovjek VSTV-a Tegeltija bude imenovan za Dodikovog savjetnika, lidera vladajuće političke stranke.

– Gdje to ima u svijetu, nema ni u najvećim diktaturama. To je pokazatelj direktne sprege pravosuđa i politike. Čak i tokom rasprave ovdje, potvrđeno je da je on čovjek koji je direktan izbor lidera SNSD-a da bude njegov saradnik, vjerovatno nakon što je dobro štitio vladajuću političku strukturu kroz VSTS, gdje je iskoristio svoje pravo da utiče na imenovanje sudija i tužioca, od kojih mnogi danas imaju, vrlo vjerovatno, obavezu da slušaju nalog vlastodržaca, umjesto da radi svoj posao profesionalno i nezavisno. Jasno je da je Dodik izabrao sebi odanog saradnika koji je svoj posao radio, umjesto u skladu sa Ustavom, očigledno u skladu sa zahtjevima svog šefa. Ako je to liderstvo, jadna nam majka. Nikada nikome ne bih poželio da na tim parametrima i mehanizmima zasniva svoje liderstvo. To je autokratija, anarhija, političko sljepilo i zapravo nemoć – rekao je Borenović.

On je takođe naveo da je paradoks da SNSD poziva na donošenje zakona o VSTS, a svjedoci smo da su svaki put bili protiv bilo kakvog pokušaja da se institucionalno rješava pitanje pravosuđa.

– Vrše vlast, ništa nisu uradili, ništa nisu predložili kroz Savjet ministara, glasali su protiv svih ključnih zakonskih prvosudnih rješenja, bili protiv formiranja Istražne komisije i zaključaka iste – zaključio je Borenović i dodao da u svakom slučaju moramo sve uraditi da se trenutno stanje u pravosuđu mijenja.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije