Komentari i analize

Nakon 14 mjeseci nerada, opstrukcija u radu i optužbi za zaštitu kriminala i korupcije – Odbor za reviziju NS RS održao sjednicu. Prvu u novom sazivu.

Da li će u novom mandatu doći do pozitivne promjene ili se može očekivati nastavak opstrukcija od strane vladajućih?

Nakon 14 mjeseci pauze, ponovo je održana sjednica Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske.

Posljednja sjednica u prethodnom sazivu, naime, održana je još 14.12.2021. godine, da bi nakon toga opstrukcije i blokade rada Odbora, prisutne tokom većeg dijela prošlog mandata, kulminirale potpunim prestankom njegovog rada, usljed odbijanja njegovih članova iz vladajuće koalicije da dolaze na sjednice koje je zakazivao njegov predsjednik (iz opozicionog SDS-a).

Konkretan povod bilo je objavljivanje izvještaja o finansijskoj reviziji JP „Šume Republike Srpske“, koje su od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS dobile negativnu ocjenu za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima, što je značilo da Odbor ima zakonsku obavezu da ga proslijedi Skupštini na razmatranje, što je vladajuća većina, u izbornoj godini – pošto se radi o preduzeću za koje se vežu brojne afere i koje se otvoreno optužuje za kriminal i korupciju, u koju je umiješan sam vrh vladajuće stranke u RS – pokušavala da spriječi po svaku cijenu, uključujući i gašenje Odbora za reviziju.

Nemogućnost da orgnizuje rad Odbora, koji bi vršio svoju zakonsku obavezu, dovela je njenog predsjednika do toga da je svoje kolege iz vladajućih stranaka javno optužio da štite kriminal i korupciju i lične interese.

No, bez ikakvog konkretnog efekta, naravno.

Uglavnom, 08.02.2023., skoro punih 14 mjeseci od posljedne sjednice u prethodnom mandatu, održana je Konstitutivna sjednica Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske u novom sazivu. I to više od mjesec i po dana od imenovanja njenih članova na Skupštini – što je već izazvalo sumnje da bi se opstrukcije mogle nastaviti.

No, prva, konstitutivna, sjednica prošla je bez problema i u radnoj atmosferi. Uz zamjerku da razmatranje dvije revizije učinka na izuzetno ozbiljne i aktuelne teme – „Pronatalitetne mjere u jedinicama lokalne samouprave Republike Srpske“ i „Zaštita i očuvanje prirodnih dobara“ – za manje od sat vremena, više podsjeća na formalno odrađivanje obaveza, nego na ozbiljan rad. S obzirom i na vrijeme koje su revizori potrošili na provođenje ovih revizija a i na registrovano katastrofalno stanje i više nego ozbiljne propuste vlasti

No, pošto je Odbor, zaključkom, od nadležnih ministarstava u Vladi Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave i drugih institucija, koje su obuhvaćene ovom revizijom zatražio da mu što prije dostave akcione planove za otklanjanje uočenih nedostataka u sprovođenju pronatalitetnih mjera i mjera zaštite i očuvanja prirodnih dobara – nadati se da će ove teme ostati i dalje u fokusu interesa Odbora.

No, pred Odborom je još 12 izvještaja o provedenim revizijama učinka i čak 149 izvještaja o provedenim finansijskim revizijama koje je Glavna služba za reviziju objavila u prethodne dvije godine a Ured za reviziju “propustio realizovati” u prethodnom mandatu.

A pred njim je, svakako, i “sporni” izvještaj o finansijskoj reviziji JP “Šume RS” i izvještaji s negativnim ocjenama objavljenim na kraju 2022. i početku 2023. Kako će se Odbor postaviti prema njima, već u startu bi moglo naznačiti da li će u novom mandatu doći do pozitivne promjene ili se može očekivati nastavak opstrukcija od strane vladajućih.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije