Vijesti

Nakon 7 godina nezakonite eksploatacije: Kantonalni sud poništio rješenje za “istraživanje” zlata u Bakovićima

Polovinom oktobra Kantonalni sud u Mostaru poništio je rješenje Federalnog ministarstva, energije i rudarstva iz 2018. godine kojim se firmi BBM produžava ugovor o koncesiji za istraživanje zlata do maja 2020. godine. Od 2017. godine građani Bakovića upozoravali su na niz nezakonitosti prilikom izdavanja koncesije firmi BBM ali i pritisaka od strane ove firme na lokalno stanovništvo.

Kada je prije sedam godine firma BBM iz Sarajeva dobila prvi ugovor o koncesiji za istraživanje zlata na području Bakovića u Općini Fojnica, lokalno stanovništvo niko ništa nije pitao. Ni postavljanje 2.000 kg eksploziva u neposrednoj blizini naselja i Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići nadležnima ministarstvima nije predstavljalo problem. Mještani su se žalili i da im firma BBM onemogućava pristup njihovim parcelama, presjecaju kablove za vodu ali ni to nikome nije smetalo osim lokalnom stanovništvu.

Nakon sedam godina nezakonite eksploatacije na lokaciji Bakovića, Kantonalni sud u Mostaru ipak je potvrdio da je Federalno ministarstvo energije i rudarstva moralo uvažiti stavove građana prije produženja ugovora o koncesija firmi BMM.

Polovinom oktobra Kantonalni sud u Mostaru poništio je rješenje Federalnog ministarstva, energije, rudarstva i industrije iz 2018. godine kojim se firmi BBM produžava ugovor o koncesiji za istraživanje zlata do maja 2020. godine. U tužbi protiv Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije iz Mjesne zajednice Bakovići naveli su da prije produženja koncesije nije provedena javna rasprava, kao i da Ministarstvo nije uvažilo stavove mještana Bakovića iako su jasno naveli da se lokalna zajednica izričito protivi daljim radovima na ovom području. Ipak, Kantonalni sud uvažio je stavove lokalne zajednice Bakovića.

 Ni zlata ni zakona

Žurnal je prethodnih godina opširno pisao o problemima mještana Bakovića ali i nezakonitostima koje su pratile izdavanje koncesije firmi BBM. Podsjetiti ćemo da je prvi ugovor o koncesiji za istraživanje zlata na lokaciji Bakovića u Općini Fojnica firma BBM dobila 2013. godine. U 2015. godini ugovor je produžen do kraja januara 2018. godine. U 2018. godini do maja 2020. godine. U januaru ove godine potpisan je novi aneks ugovora kojim se ugovor o koncesiji produžava za 24 mjeseca.

Ugovore sa firmom BBM potpisao je tadašnji ministar privrede Srednjobosanskog kantona Sedžad Milanović. Osim produženja ugovora tadašnji ministar Milanović bez saglasnosti Općinskog vijeća Fojnica izdao je i urbanističku suglasnost BBM-u omogućavajući im da neometano koriste općinske parcele za istraživanje zlata.

Žurnal je pisao i o načinu na koji firma BBM dolazi do ruda. Godinama je ova firma na isti način eksploatisala rude širom FBiH. U Fojnici zlato. U Maglaju ugalj. U Varešu kamen. Istraživanje nezakonito postaje eksploatacija. Uglavnom bez saglasnosti Općina na čijim teritorijama ova firma vrši „istraživanja“. Pomoć su imali i od ministarstava privrede ali i od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Čitav proces dobijanja koncesija bez saglasnosti lokalne zajednice išao je uglavnom ovako. Ministarstvima privrede BBM dostavi ponudu za koncesije za istraživanje ruda. Nakon toga od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije BBM dobije Rješenje za istražne radove, koji je obavezan da dobije suglasnost općina na čijim parcelama se nalaze rudnici. Ta činjenica bude zaboravljena i BBM bez dozvole od općina počinje sa radovima. Istraživanje ubrzo postane eksploatacija. I tako godinama.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije