Građanski aktivizam

Ne može inspekcija ali može policija – nelegalni šljunkari uhvaćeni na djelu

Press konferencija u PU Doboj, 19.05.2023. (Foto: Lj.Đ.)
Kada je riječ o zaticanju na mjestu nelegalnog lokaliteta za iskop šljunka mašina privrednog društva iz Šamca, aktivisti su portalu Antikorupcija.info dostavili svoja saznanja da se radi o preduzeću D.O.O. "Dule" Pisari, Šamac, koje se godinama unazad pominje u izvještajima policije i tužilaštva da vrši nelegalni iskop šljunka, a, inače, važi za jednog od najvećih izvoznika šljunka u BiH - prema podacima do kojih su došli u neformalnoj grupi građana, firma „Dule“ iz Šamca je susjednim zemljama prodala više od 362 hiljade tona šljunka, u vrijednosti 1,8 miliona maraka.

Nakon više prijava vodnoj inspekciji u oba entiteta i policiji, iz neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne“, sa sumnjama u nelegalnu i nekontrolisanu eksploataciju na području opština Modriča i Vukosavlje u RS, kao i općine Odžak u FBiH, posebno na međuentitetskom području, jedan od šljunkara napokon je uhvaćen na djelu. Njega su juče (18.05.2023.) uhvatili pripadnici Policijske stanice Modriča, na području koje katastarski pripada opštini Vukosavlje.

“Policijski službenici Policijske stanice Modriča, 18.05.2023. godine, u cilju otkrivanja nelegalne eksploatacije šljunka, obilaskom terena u mjestu Novo Selo, područje opštine Vukosavlje, zatekli su lice inicijala M.R. sa područja opštine Šamac kako sa radnom mašinom vrši iskop šnjunka te isto tovari u teretno vozilo marke „Mercedes”, vlasništvo jednog privrednog društva iz Šamca, kojim je upravljalo lice inicijala M.M., takođe sa područja opštine Šamac. O svim prikupljenim saznanjima je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da navedeno ima obilježje krivičnog djela „Protivpravno zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava“, a rad po navedenom se nastavlja” – saopštili su danas (19.05.2023.) godine iz Policijske uprave Doboj.

Ovo je rijedak primjer da su nelegalni šljunkari zatečeni u izvršenju krivičnog djela, što će biti značajno u vjerovatnom daljnem postupku utvrđivanja krivice. Jer, barem do sada, nakon prijava mještana ili aktivista koji se u slivu rijeke Bosne zalažu za uređeno korito, kao prevenciju protiv mogućih izlijevanja vode iz korita kopanjem i proširivanjem korita izvan njegovog toka, najveći problem bio je što šljunkari nisu zatečeni na djelu. Po pravilu su u daljen postupku i prosljeđvanju prijava od strane policije i vodnih inspektora u Okružnom javnom tužilaštvu donosili rješenja o nesprovođenju istrage.

Jedan od snimaka iz ranijih prijava aktivista NGG „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne“

“Čak i kada su aktivistima i mještanima na tim područjima poznati oni koji su duži period eksploatisali šljunak, ako nisu zaticani u izvršenju tih nedozvoljenih radnji, od prijava nije bilo ništa. Prošle godine smo dežuranjima ipak uspjeli da animiramo inspektore iz oba entiteta, koji su zajedničkim izlaskom na teren baš na ovom području zatekli mašine u iskopu i utovaru šljunka, pa je po nadležnosti Inspekcija RS napisala kazneni nalog šljunkaru” – reakcija je aktivista NGG, koji djeluju na području Doboja, Vukosavlja, Modriče i Šamca, na ovu akciju modričke policije.

Aktivisti kažu da im se i dalje žale mještani sa područja Odžaka da bageri nepoznatih vlasnika učestalo prelazi sa strane Miloševca u opštini Modriča, te vrše iskop na odžačkoj teritoriji, pa čak i na privatnim posjedima, i da se se nakon lagerovanja i utovara šljunak vraćaju na područje RS. Mještani tvrde da je tim aktivnostima obrušen postojeći put na odžačkoj strani, da vozači bagera „kašikom“ kidaju žile drveća kako bi što više šljunka imali za nesmetan iskop, da su se sa pritužbama ranije obraćali nadležnima u Odžaku, kao i policiji u Modriči, ali bez uspjeha.

Jedan od snimaka iz ranijih prijava aktivista NGG „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne“

Kada je riječ o zaticanju na mjestu nelegalnog lokaliteta za iskop šljunka mašina privrednog društva iz Šamca, aktivisti su portalu Antikorupcija.info dostavili svoja saznanja da se radi o preduzeću D.O.O. “Dule” Pisari, Šamac, koje se godinama unazad pominje u izvještajima policije i tužilaštva da vrši nelegalni iskop šljunka, a, inače, važi za jednog od najvećih izvoznika šljunka u BiH – prema podacima do kojih su došli u neformalnoj grupi građana, firma „Dule“ iz Šamca je susjednim zemljama prodala više od 362 hiljade tona šljunka, u vrijednosti 1,8 miliona maraka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije