Građanski aktivizam

Ne smijemo dozvoliti usvajanje “medijskih zakona” u RS

Jasno je koga će zakon pogoditi, smatraju novinari, pravnici i aktivisti. One koji još uvijek slobodno govore.

U Banjaluci je održana konferencija na kojoj su novinari, pravnici i aktivisti govorili o pogubnosti najava novih zakona u Republici Srpskoj. Milorad Dodik je, nedavno najavio kriminalizaciju kelvete, zakon o lažnim vijestima i proširenje krivičnih djela protiv ustavnog poretka. Sve to izrazito je opasno po slobodu govora i demokratiju u jednom društvu.

Dodik je rekao da će zakoni biti usvojeni sviđalo se to nekome ili ne kao i da će biti usvojeni sa ili bez učešća novinarske zajednice. On je nagovijestio da će set zakona biti usvojen po hitnoj proceduri a sve to je najavio kao predsjednik stranke što na čitav slučaj baca dodatnu sjenu. Rekao je i da je zakone predložio Vladi a morao je predsjedniku NSRS. Jasno je da su još jednom oko donošenja bitnih odluka i zakona ignorisane institucije Republike Srpske i da se zakon priprema u krugu odabranih pojedinaca. Jasno je i koga će zakon pogoditi, smatraju novinari, pravnici i aktivisti. One koji još uvijek slobodno govore.

Kada bi se primjenjivali objektivno prvi bi stradali režimski mediji ali to se neće desiti i znamo na kome će se kola slomiti”, rekla je izvršna direktorica Transparency internationala BiH, Ivana Korajlić.

Ukoliko kleveta bude vraćena u krivični zakon Republike Srpske novinari će biti suočeni sa zatvorskim i velikim novčanim kaznama i to je jasan pritisak na rad medija, rečeno je na konferenciji. postavlja se pitanje i ko će biti taj ko će određivati šta je istina i u tome leži najveća opasnost, smatra istraživački novinar iz Hrvatske Drago Hedl. “Hoće li biti osnovano Ministarstvo istine?”, pita Hedl

Konferencija u Banjaluci

Predsjednica Evropske federacije novinara, Maja Sever, napominje da je tačno da u Evropi postoje zemlje gdje je kleveta krivično djelo ali da se u tim zemljama poštuju prakse i preporuke Suda za ljudska prava kao i da se ide u smijeru dekriminalizacije klevete što cijeli slučaj u Republici Srpskoj još više problematizuje.

Političari samo treba da prate prakse i poštuju direktive Evropskog suda za ljudska prava, rekla je Sever.

Obrazloženje predstavnika vlasti u Srpskoj (Milorada Dodika) da će novi zakoni uvesti red u medijsku scenu novinari ne prihvataju. Poručuju da se oni i ne boje zakona koliko selektivne primjene tih zakona i odnosa sudija bprema tim zakonima, političarima i novinarima.

Oni fake (lažnom) borbom protiv lažnih vijesti hoće da se bore protiv pravog novinarstva“, smatra Vukelić.

Konferenciju u Banjaluci organizovali su portal Capita, nevladina organizacija Friedrich Ebert stiftung i Klub novinara Banjaluka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije