Radnički protesti

Neadekvatan odnos vlasti prema aktuelnoj krizi, doveo do prvog u nizu protesta koji se očekuju – prevoznici su stali

Odbijanjem da ukinu akcize na gorivo i time građanima i privrednicima u BiH bar malo olakšaju posljedice aktuelne krize, uz istovremeno povećanje svojih i inače enormno visokih plata, vlast će, po svemu sudeći, isprovocirati talas protesta u zemlji. Među prvima su prevoznici, kao, aktuelnom krizom, jedna od najpogođenijih kategorija.

Prevoznici u Republici Srpskoj su danas, kako su i najavljivali, otpočeli protest zbog cijena goriva i neadekvatnog odnosa odnosa vlasti prema time izazvanim problemima u njihovom poslovanju.

“Od danas počinje bojkot točenja goriva i ne tovarimo robu. I to će trajati 10 dana”, rekao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

On je istakao da su prevoznici na ovo primorani, jer od vlasti u BiH mjesecima doživljavaju ignorisanje kada su u pitanju njihovi problemi, odnosno “osnovni uslovi za rad koji postaju sve teži”.

“Sa ovom cijenom nafte i ovim odnosom institucija mi namamo drugog izbora. Rezervoar goriva je bio do 1000 KM. Sada je preko 2 i po hiljade. A, pritom, cijena prevoza nije povećavana. Prije 5-10 godine učešće goriva u realizaciji je bilo 30%. Sada je 75-80%”

Prevoznici žale zbog mogućeg poremećaja na tržištu i štete koju će pretrpiti njihovi klijenti, ali ističu da ne mogu raditi u minusu i da sad sve zavisi od institucija vlasti, od kojih već danas očekuju poziv na razgovor o rješavanju ovih problema.

“Sve zavisi od nadležnih institucija, koliko će ovo trajati, da li će se ovo završiti nakon dan, dva, tri ili će samo nastaviti dalje i nakon 10 dana.”

No, izražena je i bojazan, utemeljena na dosadašnjem ponašanju vlasti, da će nadležni razgovarati s njima tek onda kada robe počne nedostajati u trgovinama i u proizvodnji i kada se bude osjetio smanjen priliv novca u budžetu. No, bude li zaista vlast čekala da dođe do toga, posljedice bi mogle biti dramatične.

Zasad, prema odluci organizatora protesta, nema blokada saobraćaja, ali će daljnji koraci zavisiti od reakcije institucija.

Među zahjevima prevoznika su ukidanje akcize na gorivo, limitiranje cijene goriva, poboljšanje uslova boravka na carinskim terminalima i graničnim prelazima.

I… prema najavama na društvenim mrežama i u medijima, ovo je tek početak. Bahatost vlasti i odsustvo elementarne socijalne osjetljivosti prema situaciji u kojoj se nalazi većina građana ove zemlje, možda konačno te građane probudi iz stanja apatije u kome se nalaze već predugo.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije