Regija i svijet

Nema izuzetaka: Predsjednik platio 3500 dolara kazne zbog selfija bez maske. U Čileu!

Postoje države u kojima političari ne misle da ono što vrijedi za sve ostale građane ne vrijedi za njih. I u kojima je, u krajnjoj liniji, nebitno šta oni misle, jer funkcioniše pravna država. Dok čitate tekst o čileanskom predsjedniku, sjetite se bahatosti političkih moćnika u BiH i njihovih saradnika i sljedbenika. I svih mjera koje su donošene u Pandemiji, a koje su važile samo za nas "obične građane", a ne i za njih. (Antikorupcija)

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u petak je kažnjen s 3500 dolara nakon što je s prolaznicom pozirao za selfije na plaži bez nošenja maske, kao što se zahtijeva tijekom pandemije koronavirusa, prenijele su zdravstvene vlasti.

U Čileu je na snazi strogo pravilo nošenja maski na svim javnim površinama, dok su kršenja pravila kažnjiva sankcijama koje uključuju novčane i zatvorske kazne.

Pinera se ispričao i onda se ubrzo prijavio nakon što je početkom decembra selfie iskrsnuo na društvenim mrežama.

Predsjednik je objasnio da je hodao plažom blizu svoga doma u elitnom čileanskom primorskom gradu Cachagua, kad ga je prolaznica prepoznala i upitala može li se slikati s njim.

Selfie pokazuje da predsjednik i žena na sunčan dan stoje vrlo blizu jedno drugoga, dok nijedno ne nosi masku.

Pinera, sklon gafovima, prethodno je fotografiran na pizza partyju istu večer kad su prošle godine u Santiagu izbili protesti zbog nejednakosti.

Čile je prijavio 581.135 slučajeva virusa od početka pandemije u martu, dok je od zaraze dosad umrlo 16.051 ljudi.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije