Komentari i analize

Sud potvrdio optužnicu, pa optuženom izdao potvrdu da protiv njega – nema optužnice

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija bi umjesto tipkanja harmonike i komentarisanja predsjedničkih izbora u SAD-u, pažnju trebao malo posvetiti i realnim problemima ovdašnjeg zakonodavstva. Ilustrativan primjer je situacija oko suspenzije optuženog direktora zeničke Medicinske škole.

Kantonalno tužilaštvo ZDK je 2. septembra ove godine  podiglo optužnicu protiv Hamdije Čabaravdića, bivšeg, te Selvira Hadrovića sadašnjeg direktora Medicinske škole Zenica zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, o čemu je Žurnal pisao. Općinski sud Zenica je sedam dana kasnije optužnicu u cjelosti potvrdio.

Zakon o srednjoj školi ZDK, član 145 koji govori o razrješenju direktora u stavu 3 je jasan: „U slučaju kada je protiv direktora potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg krivičnog zakona može izreći kazna u trajanju od tri mjeseca i više, škola je dužna obavijestiti osnivača radi donošenja odluke o suspenziji do okončanja krivičnog postupka, a suspendovani direktor ostvaruje prava u skladu sa Zakonom i važečim kolektivim ugovorima.“

Sukladno tome, Školski odbor je o optužnici obavijestio Ministarstvo obrazovanja ZDK, očekujući direktorovu suspenziju. Ministarstvo nije reagovalo. Direktor Hadrović je dostavio uvjerenje Općinskog suda Zenica da protiv njega pred sudovima BiH nema podignute niti potvrđene optužnice!?

Žurnal je pitao Općinski sud Zenica da li su izdali potvrdu o nepostojanju optužnice osobi kojoj je taj sud dva mjeseca ranije – potvrdio optužnicu.

„Sva uvjerenja o vođenju/nevođenju krivičnog postupka, Općinski sud u Zenici izdaje korištenjem Modula za izdavanje uvjerenja o vođenju/nevođenju krivičnog postupka u prvostepenim sudovima u BiH shodno kojem se za krivična djela s propisanom kaznom zatvora do pet godina ili novčanom kaznom kao glavnom kaznom, posljedice pokretanja krivičnog postupka evidentiraju od dana kad je donesena osuđujuća presuda, a ne od dana podnošenja ili potvrđivanja optužnice, kako je propisano i odredbom člana 19. Zakona o krivičnom postupku F BiH”, pojašanjavaju iz zeničkog suda, potvrđujući da su na osnovu toga uvjerenje izdali i Hadroviću.

Kako za djelo iz optužnice protiv Hadrovića i Čabaravdića nije predviđena kazna veća od pet godina zatvora, formalno protiv njega optužnica – ne postoji.

Sukladno tome, ako optužnice „nema“ ne može biti suspendovan. Ukoliko pak ne bude suspendovan, onda resorno ministarstvo krši Zakon o srednjoj školi ZDK!?

Na ovu svojevrsnu „Kvaku 22“ ovdašnjeg zakonodavstva i inertnost ministarstva reagovao je ovih dana još jedan član Školskog odbora. Nakon predsjednice Aide Kalabušić, ostavku je podnio i  Adnan Adilović, profesor u školi.

„Ovim putem vas obavještavam da je svaki rad u  Školskom odboru  Medicinske škole uzaludan i neučinkovit i zato dajem ostavku na članstvo u Školskom odboru  iz moralnih i principijelnih razloga“, navodi pored ostalog u obrazloženju ostavke Adilović.

Direktor Hadrović tako do daljnjeg može biti zadovoljan. „Zaradio“ je samo jednu optužnicu koja „ne postoji“. Zaboravljena je priča o sumnjivom diplomama Medicinske škole Zenica, u kojoj su on i bivši direktor  Čabaravdić i Hadrović bili sudionici.  Za razliku od Tužilaštva USK koje je optužilo „trgovca diplomama“ Senada Pehlivana za posredovanje u kupoprodaji srednjoškolskih diploma koje je po ekspresnoj metodi izdavao Centar za obrazovanje odraslih „Multilingua“ iz Sanskog Mosta, za zeničko tužilaštvo nije bila indikativna rečenica koju je Pehlivan svojevremeno izgovorio tražeći 2500 maraka za diplomu medicinske sestre.

„Ništa nećete polagati. Samo vas odvezem u Zenicu da potpišete dokumentaciju“, kazao je Pehlivan novinarki Žurnala.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije