U fokusu

NEPOTIZAM U MEDICINSKOJ ŠKOLI (2): Hamdija imenuje Selvira, Selvir imenuje Hamdijinu rodicu i zapošljava svoju suprugu

Osuđeni direktor imenuje novog koji mu odmah zapošljava rodicu a na konkursu bira svoju suprugu.

„Samo opušteno uz lagano štivo Žurnala“, pokušao je prije nekoliko dana nakon objave Žurnalovog teksta hrabriti pojedine kolege direktor Medicinske škole Zenica Selvir Hadrović. Da li je direktor zaista „opušten“ nakon nedavne optužnice ili se tek trudi ostaviti takav dojam, potpuno je nevažno. Sve je sada do kontrolnih institucija, koje do sada nisu, namjerno ili ne, pridavale pažnju dešavanjima u ovoj školi.

Raspolaganje finansijama, opisano u prethodnom tekstu, tek su dio evidentiranog. Zapošljavanje je posebna priča. Nekoliko uposlenika sa kojima je Žurnal razgovarao, navode kako bivši, početkom godine pravosnažno osuđeni direktor Hamdija Čabaravdić a trenutno profesor Islamske vjeronauke, i dalje upravlja školom. Nakon što je izdejstvovao da na njegovo mjesto bude imenovan Selvir Hadrović, za pomoćnika direktora imenovana je njegova rodica Nedžada Čabaravdić-Alispahić, koja potom ostavlja samo udato prezime Alispahić.

„Kako objasniti njeno imenovanje nego kao primjer nepotizma. Zaposlila se prije nekoliko godina u školi koju je pohađala, najmlađa je i postaje šefica profesorima koju su joj predavali!?“, navode Žurnalovi sagovornici.

Direktor Hadrović pak zapošljava i svoju suprugu. Donedavna profesorica geografije tako sada predaje medicinski predmet!? U konačnici sve djeluje poput modifikovane priče iz sapunice, Hamdija je izdjestvovao imenovanje Selvira za direktora, Selvir za pomoćnika imenuje Hamdijinu rodicu Nedžadu, a potom zapošljava i svoju suprugu Maksidu.

Da navedeni dvojac ništa ne prepušta slučaju kazuje i podatak da je, prilikom konkursa na kojem je primljena direktorova supruga, u komisiji za bodovanje bio i  profesor matematike Emir Hodžić koji je tada radio na određeno vrijeme te je i sam konkurisao. Hodžić je tako sebe i bodovao i primio u radni odnos!?

Mjesto u lancu nepotizma pokušala je izdjestvovati i predsjednica školskog odbora Aida Kalabušić, kadar SBB-a. Njena je kćerka, iako rangirana na posljednjem mjestu, primljena na radno mjesto bibliotekara. Tek nakon žalbe jednog od kandidata i podnošenja krivične prijave reagovala je nadležna inspekcija te poništila konkurs, no od prvobitne namjere „uigrana ekipa“ nije odustala.

Nije ih uznemirila ni pravosnažna presuda bivšem direktoru Hamdiji Čabaravdiću izrečena početkom ove godine, kojom je osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, uslovno na dvije godine. On je svojevremeno zaposlio M.I. na radno mjesto radnika na održavanju čistoće, tačnije „brigu o cvijeću u krugu škole!?

Čabaravdić mu omogućava da vanredno polaže za medicinskog tehničara, a potom mu odobrava vanredno odsustvo i stručno usavršavanje koje praktično znači da je otišao u Orašje da obavlja pripravnički staž, dok je istovremeno primao platu kao da radi u Medicinskoj školi. U konačnici dokazano je samo 6 mjeseci takve nezakonitosti, iako izvori Žurnala navode da je sve trajalo gotovo tri godine.

Nije navedenima nedostajalo samouvjerenosti unatoč kriminalnim radnjma, pa su čak objavljivali fotografije iz Orašja tokom posjete M.I., koje Žurnal posjeduje. Toliko o direktorovom uvjeravanju kako se „pokriju papirima“ za sva (ne)djela. O razlozima ustupaka spram M.I. nekom drugom prilikom.

Moguće da je su i sudske presude i optužnice za sadašnjeg i bivšeg direktora „lagano štivo“, pa ne posustaju. S druge sttrane, prisutan je mobing i diskriminacija poštenih radnika.

Sve opisano samo je mali, ilustrativni dio počinjenih radnji na koje ne reaguju ni Školski odbor ni Ministarstvo obrazovanja ZDK, koje je odavno upoznato sa dešavanjima u zeničkoj Medicinskoj školi.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije