U fokusu

Neprihvatljivo stavljanje mete na čelo ekološkim aktivistima koji se protive geološkim istraživanjima

''Na ovakav način etiketirati i crtati metu na čelo nekome, posebno aktivistima koji se zalažu za zdravu životnu sredinu, je neprihvatljivo i sramotno. Smatramo i kažnjivo i eto prilike da nadležni u praksi pokažu kako funkcionišu novousvojene izmjene Krivičnog zakona RS. Odnosno, da li je kriminalizovanje klevete predviđeno samo za opoziciju i protivnike vlasti ili će za nju odgovarati i oni koji je zdušno podržavaju" - reagovali su iz inicijative "Stop rudnicima u dolini Plive''.

Po nalogu zagovornika geoloških istraživanja u Republici Srpskoj ili po ustaljenoj navici ataka na sve koji se suprostavljaju aktuelnoj vlasti u ovom entitetu, izvjesni internet portal “TANJUG Srpske” se ostrvio na ekološke aktiviste iz Jezera, Mrkonjić Grada i Šipova.

Formirao je i “Dosije Jezero” u kojem je započeo sa “raskrinkavanjem”, kako ih etiketira, “lažnih ekologa”, odnosno protivnika geoloških istraživanja u dolini Plive. U započetom serijalu, u jednom od tekstova za glavne finansijere ekoloških aktivista označio je Edina Keljalića, Mišu Trivunčevića i Mirelu Hajder, sa optužbama da rade i na destabilizaciji opštine Jezero. Trivunčeviću se zamjera i što, kao privrednik u Njemačkoj, “plaća porez tuđoj i neprijateljskoj državi”.

“Iz njihovog online angažmana nesumnjivo je da su plaćenici jedne interesne sfere i da su ujedno finansijeri dijela lažne eko-agende koja ima za cilj da Jezero destabilizuje i pripoji ga Jajcu u doglednoj budućnosti, što bi bio prvi korak u spajanju muslimanskog koridora Bihać – Sarajevo” – bombastične su najave scenarija internet portal “TANJUG Srpske”.

Sadržaji sa tobožnjim senzacionalističkim otkrićima u sva tri dosadašnja teksta su po ugledu na nekadašnji ugašeni tabloidni “Fokus”. A, upravo je urednik ovog portala Zoran Šarenac nekadašnji vlasnik tog lista, koji je na sličan način etiketirao označene “neprijatelje RS”, za što je, javne su bile tvrdnje, dobijao ogroman novac iz budžeta RS.

Kreiranjem mape “lažnih ekologa” u prošlonedeljnom nastavku serijala, ovaj portal je otišao ipak predaleko i stavio svojevrsnu metu na čelo protivnicima geoloških istraživanja na području Jezera, Mrkonjić Grada i Šipova, u kojem bijeljinski “Lykos Balkans Metals” posredstvom svoje podružnice “SNK Metali” vrši i namjerava nastaviti istraživanja i pored protivljenja ekoloških aktivista i vlasti opština Jezero i Šipovo. Naime, “SNK metali” bi, kako stvari stoje, i pored odbijanja predstavnika vlasti te dvije opštine da im daju saglasnost za nastavak istraživanja na planini Sinjakovo, ipak mogao nastaviti radove.

Tako je odlučilo Ministarstvo energetike i rudarstva RS, čiji ministar Petar Đokić je donio Rješenje o odobravanju produženja istražnog roka izvođenja detaljnih geoloških radova po Projektu detaljnih geoloških istraživanja bakra, željeza i pratećih metalana istražnom prostoru “Sinjakovo”, opštine Mrkonjić Grad, Šipovo i Jezero. To odobrenje datira iz novembra 2020. godine, a produženje roka se odnosi i na Izmjenu i dopunu projekta iz maja 2022. godine. Rok za izvođenje radova produžen je za 18 mjeseci, odnosno do 30.12.2024. godine.

A, što se tiče kreirane mape od strane banjalučkog internet portala, na vrhu te liste protivnika, pored označenih finansijera Trivunčevića, Hajder i Keljalića, su šire poznati aktivisti Amela Šabić Ahmečković i Hajrija Čobo, dio opozicije u RS, te politički predstavnici na entitetskom nivou, kao i opština Jezero, Mrkonjić Grada i Šipova, koji su se javno izjašnjavali kao protivnici geoloških istraživanjima u dolini Plive. Takođe i “identifikovane”  interesne grupe “SDA rudarski lobi”, strane ambasade, NVO i neformalne građanske grupe.

Među onima koji podržavaju “lažne ekologe” su pobrojani i mediji, uključujući i naš portal – Antikorupcija.info.

“Na ovakav način etiketirati i crtati metu na čelo nekome, posebno aktivistima koji se zalažu za zdravu životnu sredinu, je neprihvatljivo i sramotno. Smatramo i kažnjivo i eto prilike da nadležni u praksi pokažu kako funkcionišu novousvojene izmjene Krivičnog zakona RS. Odnosno, da li je kriminalizovanje klevete predviđeno samo za opoziciju i protivnike vlasti ili će za nju odgovarati i oni koji je zdušno podržavaju” – reagovali su iz inicijative “Stop rudnicima u dolini Plive”.

Inače, izdavač TANJUGA (skr. Telegrafska agencija nove Jugoslavije) Srpske je “BEPISERVICE” d.o.o. Banja Luka, regostrovan za proizvodnju, trgovinu i usluge. Urednik tog portala Zoran Šarenac se u jeku kampanje za poslednje Opšte izbore “proslavio” i otkrićem kada je na na svom Tviter nalogu objavio dokument Agencije za nacionalnu bezbjednost centralne službe bezbjednosti, u kojem se navode planovi stranaca u kampanji sa Jelenom Trivić, kandidatom za predsjednika Republike Srpske. Poznati kritičar opozicije, tvrdio je da u tom dokumentu nema greške i naveo je da je direktno ukazao na planove „tihe“ saradnje Trivićeve i stranih zapadnih investitora. Dodatno je zatim za pedofiliju optužio i takođe žestokog kritičara vlastu u RS Nebojšu Vukanovića.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije