Građanski aktivizam

Nerad i međusobna nesaradnja institucija, na zaštiti rijeke i stanovništva od nelegalne eksploatacije šljunka, prijeti da dovede do fizičkih sukoba na međuentitetskom području kod Odžaka

Mještani kažu da će biti primorani da se fizički odupru šljunkokradicama, jer su na rubu strpljenja i više ne mogu gledati bagere kako uništavaju obalu rijeke Bosne i ugrožavaju im imanja.

Međuentitetsko područje između Odžaka, koji je u Federaciji BiH i opština iz Republike Srpske Modriče i Šamca je, zbog nedostatka digitalizovanih mapa i nesaradnje entitetskih institucija, na meti šljunkara koji se bave nelegalnom eksploatacijom šljunka u i oko korita rijeke Bosne.

U nekim slučajevima čak ni vodni inspektori nisu sigurni imaju li nadležnost i pravo kontrole ili bi to trebala biti zadaća kolega iz drugog entiteta. Ili je to bar izgovor za ignorisanje pljačke koja im se dešava pred očima.

S druge strane, kada inspektori i reaguju i zateknu šljunkare na djelu, a pritom nisu nesigurni u svoju nadležnost – a to je, iz iskustva stanovnika na tom području, vrlo rijetko – šljunkari se pravdaju da se radi o vađenju šljunka za vlastite potrebe i da su primorani na to, jer vlasti na kantonalnom i entitetskom nivou poslove održavanja riječnog korita, a time i vađenje i eksploataciju riječnog materijala obezbjeđuju podobnim privrednim društvima i time ostvaruju za njih, a vjerotano i za sebe imovinsku korist.

No, sistemska korupcija, naravno, ne može biti izgovor za pljačku onim koji u nju nisu uključeni.

A i u jednom i u drugom slučaju štetu trpe građani. Ne samo zbog izostanka uplate sredstava u budžet za na ovaj ili onaj način nelegalno izvađeni šljunak – bez ugovora ili s ugovorom ali na manju količinu od stvarno izvađene. Nego i zbog posljedica nelegalnog šljunkarenja po imovinu i živote mještana područja na kome se ta aktivnost dešava.

A u slučaju pomenutog međuentitetskog područja, najviše i direktne štete imaju mještani Ade, Novog Sela i drugih odžačkih naselja, koji se često obraćaju aktivistima neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Federaciji BiH“.

„Nakon što pokupe sav šljunak do kojeg mogu doći, rijeka Bosna mijenja tok, voda nam odnosi puteve, objekti su ugroženi i prijeti im rušenje, voda u bunarima nam presušuje. Ako ovako nastave uskoro će nam i kuće u naseljima biti ugrožene. Mi ne možemo ništa učiniti, zvali smo Federalnu inspekciju, proglasili su se nenadležnim, kažu da područje pripada RS, a od njihovih inspektora nikakve vajde. Izlazili su se i pravdali da bi morali uhvatiti nelegalne šljunkare na djelu, a kako će kada oni kopaju uglavnom noću, rano ujutro ili vikendom“ – ponovo su se aktivistima požalili mještani Ade.

Posebno zabrinjava njihovo upozorenje da će biti primorani da se fizički odupru šljunkokradicama, jer su na rubu strpljenja i više ne mogu gledati bagere kako uništavaju obalu rijeke Bosne i ugrožavaju im imanja.

Kažu i da nisu toliko ljuti na Federalnu inspekciju, koja se, po njima, trudi i izlazi na teren, već mještani posebno zamjerke iznose prema lokalnim i kantonalnim vlastima. Tvrde da ih one ignorišu, iako su im se obraćali za pomoć.

U svakom slučaju, desili se neki incident, direktnu odgovornost će snositi pojedinci iz nadležnih institucija koji su ignorisali probleme mještana i ostavili ih, izložene nezakonitom djelovanju, bez zaštite države.

Inače, povodom obilježavanja „Svjetskog dana voda“ aktivisti NGG „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u Federaciji BiH“ su posjetili i međuentitsko područje, odnosno korito rijeke Bosne, na ovom području, a šta su zabilježili pogledajte u prilogu, u nastavku.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije