Građanski aktivizam

Neuspio pokušaj korumpiranja poznatog ekološkog aktiviste: Poljašević odbio izdati ideje za koje se bori i svoje kolege aktiviste, u zamjenu za radno mjesto i prestanak maltretiranja

 „Ti isti koji su mi doveli egzistenciju u pitanje i u proteklih šest mjeseci me izlažu groznom medijskom linču mi sada nude posao. Zato sam prinuđen da ovako, javno poručim ovoj bandi da ni Ozren ni Zoran nikada nisu i neće pristati na podanički, ropski status, ni po koju cijenu“ – reakcija je Zorana Poljaševića

Jednom od najistaknutijih ekoloških aktivista u BiH, lideru Ekološkog udruženja “Ozrenski studenac” iz Petrova, Zoranu Poljaševiću, investitor geoloških istraživanja, bijeljinska kompanija “Lykos Balkans Metals”, ponudila je radno mjesto, sa očiglednom namjerom da ga “ućutka” i onemogući da nastavi sa svojom i borbom ostalih ekoloških aktivista protiv otvaranja rudnika na Ozrenu.

Indikativno je da je master inžinjer zaštite životne sredine upravo zbog svojih aktivnosti, suprostavljenih interesima „Lykosa“, ostao bez prethodnog radnog mjesta u Zavisnom preduzeću „Elektroprivreda RS“, odnosno „Elektro Doboju“. Nenadano, neposredno pred očekivani nastavak radnog angažmana saopštili su da ne treba više dolaziti na posao u preduzeće, u kojem je radio prethodnih 19 mjeseci.

“Ponižen sam time što mi je 31. januara ove godine posredstvom šefa poručeno da mi je to zadnji dan na poslu i da mi ugovor neće biti produžen. Nikakvo prethodno upozorenje nisam dobio i računao sam da će mi biti produžen radni angažman, jer sam svoj posao obavljao savjesno i moje ekološke aktivnosti nisu imale nikakav uticaj na moj posao. Direktor preduzeća nije našao za shodno ni da me pozove na razgovor i moja saznanja su da je odluku donio bez konsultacija sa izvršnim direktorima, što nije baš uobičajeno” – pojašnjava za portal Antikorupcija.info dešavanja sa početka ove godine Poljašević.

Ne samo ekološki aktivisti, već je i šira javnost, u uvjerenju da je signal za uskraćivanje daljnjeg radnog angažmana došao “odozgo”, odnosno iz vrhova vlasti na dobojskom i republičkom nivou, koji zdušno podupiru rudarski lobi u ovom entitetu.

„Nakon naše javne tribine o negativnom uticaju rudarenja nikla i kobalta na Ozrenu, koju smo organizovali u Boljaniću ekspresno sam ostao bez posla. Ali ni to nije bilo dovoljno, pa je počela  medijska hajka, progon, blaćenje,… I još uvijek traju. U svemu učestvuje direktno „investitor“ i korumpirani službenici republičke i lokalne vlasti. Kada su procijenili da sam spreman za sljedeću fazu, odnosno da pljunem na svoje dostojanstvo, porodicu i obrazovanje ti isti koji su mi doveli egzistenciju u pitanje i u proteklih šest mjeseci me izlažu groznom medijskom linču mi nude posao. Zato sam prinuđen da ovako, javno poručim ovoj bandi da ni Ozren ni Zoran nikada nisu i neće pristati na podanički, ropski status, ni po koju cijenu“ – reakcija je Zorana Poljaševića.

Odlučno odbijanje da se stavi u službu investitora geoloških istraživanja, u zamjenu za, zasigurno dobro plaćeno i lagodno radno mjesto, za one koji poznaju Poljaševića i njegove principe, bilo je očekivano.

„Poljašević i Ozrenski studenac“ su svojim zalaganjem i najviše učinili da se poništi data saglasnost resornog Ministarstva energetike u rudarstva da se 31.05.2022. godine obustave geološka istraživanja u dijelu Ozrena koji pripada Petrovu. Zbog toga su se investitori prebacili na dio Ozrena koji pripada Gradu Doboju, računajući na potkupljive i korumpirane njene vlasti, koji su u sadejstvu sa republičkim ishodovale geološka istraživanja na području Gostilja, Paklenice, Osojnice, Rječice i drugih mjesnih zajednica Grada Doboj na Ozrenu. Ali, pojačani Udruženjem „Gostilj – Ozren“ iz Boljanića neće im uspjeti da nas pokolebaju i nikakvih iskopavanja i rudnika na Ozrenu neće biti“ – reakcije su ozrenskih aktivista na informacije o ponudio „poslovne saradnje“ iz „Lykosa“ Poljaševiću.

A, u pismu koje mu je upućeno iz te istraživačko-razvojne kompanije, uz tvrdnje da u svom radu poštuju najviše svjetske standarde u oblasti zaštite životne sredine, stoji da iskazuju spremnost za saradnju u cilju transparentnog očuvanja životne sredine, sa pozivom Poljaševiću da ostvari poslovnu saradnju sa tom kompanijom, te da svoja znanja i sposobnosti u zaštiti životne sredine iskoristi uz obostrani interes.

„Kada govorimo o obostranom interesu, napominjemo da kompanija u okviru sistematizacije radnih mjesta ima utvrđen Sektor za zaštitu na radu i okoliša – ekologije, te je svakako i interes kompanije da ostvaruje poslovnu saradnju  sa obrazovanim, diplomiranim ekolozima, koji će svoja znanja i iskustva primjeniti u našoj kompaniji“ – navedeno je u pismu Poljaševiću iz „Lykosa“.

Ali, on je taj prijedlog, dakle, odlučno odbio. Ne želeći, prije svega, kako navodi, izdati svoje saborce u ovoj neravnopravnoj i neizvjesnoj borbi ekologa i ljubitelja zdrave životne sredine sa nezajažljivim rudarskim lobijima, koji imaju itekako značajnu pomoć korumpiranih političara.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije