Građanski aktivizam

Nezakonitim izmjenama prostornog plana ugrožen kvalitet života građana Mostara, posebno u 7 njegovih prigradskih naselja.  

„Suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja i izmjena Prostornog plana nije konsultovana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i procedura.“, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana ”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru”, koje objavljujemo u cjelosti

 Građani iz 7 naselja Grada Mostara (Miljkovići, Kozice, Međine, Gubavica, Pijesci, Planinica, Prigrađani) okupljeni u neformalnu grupu građana ”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru” su još jednom pozvali lokalne i kantonalne vlasti da zaštite interese građana te izvrše izmjene Prostornog plana kojima će se postojeća postrojenja izmjestiti na lokacije što dalje od naseljenih mjesta. Naime, građani su posebno istakli da gradska administracija Mostara, često i u suprotnosti sa zakonom, mijenja prostornu dokumentaciju, a kantonalna daje koncesije bez organiziranja javnih rasprava, pa se nerijetko događa da građani prigradskih naselja budu dovedeni u situaciju da se neposredno uz njihova imanja na državnom zemljištu nenajavljeno, bez njihove suglasnosti i uključenosti, otvaraju kamenolomi ili elektroenergetski objekti.

U razgovoru sa sugrađanima koje su informisali o ovom problemu, mještani su istakli da je sve to posljedica u više navrata provedenih nezakonitih izmjena Prostornog plana Grada Mostara. On je svaki dan sve izraženiji i značajno utiče na kvalitetu života  građana Mostara posebno u nabrojanim prigradskim naseljima. Naime, osnov za izdavanje ovih koncesija  za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara jeste Prostorni plan Grada Mostara iz 2012. godine čije izmjene i dopune vezano za elektroenergetske objekte je usvojilo Gradsko Vijeće Mostara u januaru 2022. godine. Međutim suprotno tvrdnjama nadležnih vlasti Grada Mostara, ni 2012. niti 2022. godine prilikom donošenja i izmjena Prostornog plana nije konsultovana lokalna zajednica, što predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti koje su urađene mimo zakona i  procedura.

Dodatno, mještani ističu i da se prenamjenom zemljišta iz šumskog ili poljoprivrednog u građevinsko zemljište krši Zakon o privremenoj zabrani upravljanja državnom imovinom koji je donio Visoki predstavnik za BiH još 2005. godine. Osim toga građani su ukazali i na poteškoće s kojima se svakodnevno, godinama susreću mještani ovih naselja. Posebno napominju da je od čitavog Mostara, jedino u naseljima Gubavice i Pijesaka postavljena “prostorna markica” za ovu namjenu na privatno poljoprivredno zemljište, na preko 1000 hektara. Realizacijom Prostornog plana, Grad Mostar će ovaj plato pretvoriti u elektranu, a stanovništvo raseliti.

Imajući u vidu sve navedeno, mještani jednoglasno poručuju da nisu protiv investicija, ali su uvjereni da izgradnja solarnih postrojenja na brdima iznad njihovih kuća drastično ugrožava njihov životni prostor, kvalitetu života, sigurnost, kao i egzistenciju, s obzirom na to da se većinom bave poljoprivredom i stočarstvom. Zbog svega toga smatraju da se u ovom trenutku dodjela zemljišta za izgradnju energetskih objekata radi stihijski na temelju planske dokumentacije  stare 11 godina i bez pravog uvida u stvarno stanje na terenu koje je značajno izmijenjeno povratkom ljudi na prijeratna prebivališta.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije