Vijesti

Nikšić – Mennuti: Značajan napredak u uspostavi posebnih odjela za suzbijanje korupcije i kriminala

U posljednje vrijeme vidimo dobru sinergiju između pravosuđa i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Vlada FBiH će nastaviti podržavati sve aktivnosti kako bismo što prije dobili federalni USKOK - poručio je premijer FBiH.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa zamjenicom šefa misije u Ambasadi SAD-a u BiH Deborah Mennuti kako bi rezimirali poduzete aktivnosti na uspostavljanju posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva FBiH, s ciljem provođenja Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

Federalni premijer je i ovom prilikom ponovio čvrstu opredijeljenost aktuelne Vlade za borbu protiv korupcije, a što predstavlja, kako je kazao, jedan od dva prioritetna Vladina cilja.

Podsjetio je da je upravo Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH donesen u njegovom prvom mandatu, 2014.

– Naši ključni ciljevi su da što prije profunkcioniraju ova dva posebna odjela za suzbijanje korupcije i kriminala i da usvojimo reformske fiskalne zakone. Vlada Federacije će nastaviti pružati podršku s ciljem operacionalizacije ovih aktivnosti na kojima radi posebno formirana radna grupa – istakao je Nikšić.

Mennuti je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima radne grupe, kao i partnerstvom s timom Vlade Federacije u procesu uspostave posebnih odjela.

– Od prošlog oktobra ostvaren je značajan napredak. Identificirane su lokacije za smještaj posebnih odjela i počeo je proces popunjavanja mjesta za sudije i tužioce – kazala je Mennuti.

Nikšić je naglasio da Vlada FBiH pruža punu podršku institucijama kako bi posebni odjeli što prije profunkcionirali.

– Svi smo na tom zadatku. U posljednje vrijeme vidimo dobru sinergiju između pravosuđa i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Vlada FBiH će nastaviti podržavati sve aktivnosti kako bismo što prije dobili federalni USKOK – poručio je premijer FBiH.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona (INL), Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i radne grupe formirane s ciljem provođenja aktivnosti ka uspostavi posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije