Regija i svijet

Njemačka – Kardinal: Katoličke vrijednosti nespojive s AfD-om i krajnjom desnicom

Kad bi se čelnici vjerskih zajednica u BiH ugledali na njemačkog kardinala Reinharda Marxa... (Antikorupcija)

Nadbiskup Muenchena, kardinal Reinhard Marx, osudio je ekstremno desnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD) i doveo u pitanje mogućnost da pristaše AfD-a imaju pozicije u Katoličkoj crkvi.

AfD i njegova ekstremno desna stajališta nespojiva su s vrijednostima Katoličke crkve, rekao je Marx u četvrtak na kraju jesenske plenarne skupštine Biskupske konferencije Freisinga u Muenchenu.

Za kršćane je “neprihvatljivo” glasati za stranku koja ima protuustavna stajališta. Prema njegovim riječima, međutim, ne bi trebala postojati obvezujuća pravila o tome treba li pristašama AfD-a biti dopušteno obnašati crkvene dužnosti, barem zasad.

Podrška antiimigrantskom AfD-u porasla je u Njemačkoj posljednjih mjeseci, pokazuju ankete. Stranka je završila na trećem mjestu na državnim izborima u Bavarskoj u listopadu, sakupivši nešto manje od 15 posto glasova.

Unutar Njemačke biskupske konferencije “svi su bili šokirani” nedavnim uspjesima AfD-a, rekao je Marx.

On je kazao da je “uvjeren da se mora povući jasna crta protiv desnog ekstremizma”.

Marx je usprkos tome odbacio ideju opće zabrane članovima AfD-a da obnašaju crkvene dužnosti, tvrdeći da bi zabrana bila pravno sporna i da župna vijeća imaju ovlasti odlučivati o pravilima podobnosti.

“Trenutačno oklijevam napisati pravila”, rekao je Marx.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije