Građanski aktivizam

Nova prijava: Iskopano dva i po puta više šljunka nego što je tenderom dozvoljeno

Kad iskopate dva i po puta više od količine šljunka na koji imate dozvolu (pri čemu je to ''dva i po puta'' samo ono što vam mogu dokazati), onda, i kad ''podmažete'' sve zupce koruptivnog lanca, koji vam omogućava da se bavite nezakonitim aktivnostima bez sankcija, ostaje dovoljno za ekstra ekstraprofit.

Šljunkari u slivu rijeke Bosne ne odustaju od višegodišnje ustaljene prakse nelegalnog iskopa šljunka, jer se ne žele odreći lakog bogaćenja na taj način.

Ne odustaje, međutim, ni neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“, koja je, suočena sa dugogodišnjim nerješavanjem ovog problema, početkom ove godine ušla u kampanju prijava nadležnim institucijama, sumnji u nezakonite radnje u slivu Bosne. Uz istovremeni pokušaj da uspostavi dijalog između različitih institucija čija je koordinacija u radu od presudnog značaja za uspješno suprotstavljanje ovoj nelegalnoj aktivnosti, u čijoj pozadini je korupcija unutar sistema. Te da inicira promjene zakona i podzakonskih akata koje bi borbu protiv ove nelegalne aktivnosti učinile efikasnijom.

Nova prijava Grupe MUP-u RS, odnosno Policijskoj upravi Doboj, podnesena je zbog sumnje prekomjeran i nelegalan iskop šljunka u donjem toku rijeke Bosne, na lokalitetu „Veliko Polje“ kod Vukosavlja i Modriče.

Iskop na toj lokaciji je vršen prema raspisanom javnom tenderu za potrebe terminala Vc, po kojem je ukupno odobrena količina iskopa i dislokacije 103.000 m3 šljunka. Međutim, prema pribavljenim dokazima, u stvarnosti je izvršen iskop skoro dva i po puta veće količine. Odnosno, oko 250.000 m3.

Za razliku od nekih ranijih prijava Grupe, u kojima se radilo o eksploataciji bez ikakve dozvole za tu vrstu djelatnosti, ovdje se radi o drugoj vrsti nezakonitih radnji – kada firme koje imaju određene dozvole, krše zakon, višestrukim povećavanjem količine eksploatisane materije, u odnosu na dozvoljenu i drugim vrstama nepridržavanja ugovornih obaveza.

Policija je, inače, dobro upućena u različite oblike kršenja zakona od strane „šljunkara“. Ali ukazuje na nemogućnost da svojim kapacitetima odgovori na ovaj problem i, u tom je kontekstu, u više navrata, tražila pomoć građana, u razotkrivanju nelegalnih radnji kada je ta oblast privrednog kriminaliteta u pitanju.

„Znamo za zloupotrebe, nudimo svaki vid saradnje, tražimo dostavljanje informacija, koje količine se iskopavaju, između ostalog. Problem je što neke javne ponude znaju trajati i pet, šest mjeseci, a šljunkari nisu stajali i čekali ugovor i rade nelegalno, znaju raditi i nakon prestanka ugovora. Dodatno eksploatišu šljunak pomjerajući iskop izvan određenih granica i više od 500 metara. Iskop vrše i neregistrovani poslovni subjekti…“, naveo je, na nedavno skupu posvećenom ovoj temi, načelnik Sektora kriminalističke policije Predrag Lazić, tvrdeći da policija postupa po svim prijavama i zahtjevima za asistenciju, pa i po skraćenoj proceduri, kada je to potrebno.

Ostaje da se vidi da li će konkretno postupiti i po ovoj prijavi i detaljno istražiti slučaj. Grupa je, u prijavi, među dokazima, dostavila i podatke o izvođaču radova na iskopu, kao i podizvođačima, jer je taj recept ustupanja posla drugim preduzećima od strane onih koji dobiju posao česta praksa i recept za zamagljivanje nelegalnih radnji na terenu.

Nezvanično, saznajemo da su sa čitavim slučajem upoznati i nadležni za upravljanje i nadzor nad vodotokovima, odnosno JU “Vode RS” i da su i od njihovih zaposlenih takođe uzete izjave.

„Upoznati smo sa slučajem, ali o njemu ne možemo govoriti dok nadležni istražni organi ne ispitaju sve navode iz prijave. Posjedujemo foto dokumentaciju sa lokaliteta gdje je vršen iskop zvanično do 1. oktobra, kao i o deponovanoj količini iskopanog šljunka na Terminalu“, kratko nam je rečeno.

Inače, u podnesenoj prijavi Policijskoj upravi Doboj, grupa „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“ upozorava i na nastavak, ranije prijavljenog, nelegalnog iskopa na području KO Koladari, opština Modriča, i nakon izlaska na teren inspektora Policijske stanice Modriča.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije