Regija i svijet

Novaković: Kovid i korupcija najsmrtonosniji su virusi u Srbiji

“Premijerka Ana Brnabić je prilikom gostovanja na jutarnjem programu televizije Pink izjavila da država dnevno u proseku izdvaja 700.000 evra testirajući 20.000 ljudi, koliki je bio prosečan broj testiranih u proteklih nekoliko dana. Pošto je u pitanju novac poreskih obveznika, Demokratska stranka traži od nadležnih, odnosno, premijerke da obrazloži kako se došlo do navedene cifre, koja je u najmanju ruku diskutabilna”, piše u saopštenju DS.

“Ako bismo pretpostavili da se spomenuta cifra od 700.000 evra odnosila na 20.000 PCR testova koji se obave na dnevnom nivou, došli bismo do zaključka da jedno testiranje košta 35 evra. Ova suma je drastična, imajući u vidu onu koja je preporučena od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Naime, SZO ima listu preporučenih dobavljača, kao i cena, kada je u pitanju nabavka medicinske aparature i opreme. U slučaju PCR testova, reagenasa i ostalog neophodnog za izvođenje testa, ta cena je oko osam evra. Na tu cenu bi trebalo dodati jedino ljudski rad, kao i dezinfekciona sredstva, što bi u našem slučaju iznosilo skoro 27 evra po testiranju”, objasnio je Nebojša Novaković, predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu.

Kako navode u DS, dodatni problem predstavlja to što Krizni štab nikada nije bio potpuno transparentan kada je metodologija utvrđivanja totalnog broja testiranih u pitanju, te da javnosti nikada nije predstavljeno koliko od ukupnog broja ima PCR, a koliko seroloških testova, koji su dosta povoljniji od PCR testova.

Demokrate u saopštenju ističu i da se ukupni broj testiranih odnosi se i na one testove koje plaćaju sami građani po ceni od 6.000 dinara. Sa ove dve nepoznate, ukupnim brojem seroloških testova, kao i brojem PCR testova čiju tarifu uplaćuju sami građani prilikom testiranja, potencijalno ispada da jedan PCR test državu staje dosta više od 35 evra, piše u saopštenju.

“Pitanje koje se nameće je sledeće – ako se zaista troši 700.000 evra dnevno, zašto nismo u mogućnosti da obavimo veći broj PCR testova (koji su i dalje najrelevantniji), što bi u ovom trenutku bilo jako značajno za ublažavanje trenutnog talasa epidemije? Za taj novac mogli bismo da organizujemo i masovno testiranje građana. Korupcija i kovid zaista su najsmrtonosniji virusi u Srbiji,“ zaključio je Nebojša Novaković.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije