Građanski aktivizam

„Nove tehnologije“ koje se uvode za izbore u BiH već koristi skoro polovina država svijeta. Šta se njima dobija?

Autor teksta je koordinator za odnose sa javnostima i medijima Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

Iako kažemo „nove“ tehnologije na izborima, možemo reći i kako atribut „novo“ možda više i nije toliko odgovarajući, s obzirom na podatak da ih koristi skoro polovina država svijeta na svojim izborima, tačnije njih 96. Dodatno, ne radi se o tehnologijama koje predstavljaju značajne inovacije u razvijenim demokratijama, već se radi o standardu u modernim izbornim sistemima.

Unutar Evropske unije, 15 od 27 članica koristi neki oblik novih tehnologija na svojim izborima. Zemlje poput Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Latvije, Litvanije, Holandije, Poljske, Portugala, Rumunije i Švedske prepoznale su važnost novih tehnologija na svojim izborima.

S obzirom na to da će se za Lokalne izbore 2024. godine u BiH implementirati 4 pilot projekta koja se odnose na nove tehnologije, i da su se posljednjim Izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH stekle i pravne pretpostavke za konačno uvođenje novih tehnologija na izborima u BiH, postavlja se pitanje šta će konkretno značiti uvođenje novih tehnologija na izborima u Bosni i Hercegovini, naročito uzimajući u obzir različite oblike izbornih nepravilnosti koji se ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus.

Kroz četiri pilot projekta primjenit će se razne nove tehnologije koje se odnose na elektronsku identifikaciju birača, skeniranje glasačkih listića, prijenos rezultata izbora odmah sa nivoa biračkog mjesta i video nadzor čija je puna implementacija planirana za Opće izbore 2026. A šta to konkretno znači za izbore u BiH i šta građani i građanke dobijaju uvođenjem novih tehnologija?

Skeneri glasačkih listića

Uvođenjem skenera glasačkih lističa sprečavaju se brojne izborne nepravilnosti kao što su: dopisivanje glasova (dodavanje preferencija kandidatima/kinjama na listama); poništavanje glasova za političke protivnike (pravljenje nevažećih od važećih glasačkih listića); glasanje umjesto neizašlih na izbore; „glasanje“ nakon zatvaranja biračkih mjesta tj. naknadno popunjavanje praznih glasačkih listića; te se eliminišu greške u brojanju glasova nastale ljudskim faktorom.

Dodatne prednosti skenera glasačkih listića su pošteno brojanje svakog glasa, brz proces brojanja glasova kao i objavljivanje tačnih preliminarnih rezultata odmah po zatvaranju biračkih mjesta.

Elektronska identifikacija birača

Eletronska identifikacija birača također sprečava brojne izborne nepravilnosti kao što su: glasanje umjesto neizašlih na izbore; glasanje u ime druge osobe (npr. umrlih na biračkom spisku); glasanje više puta ili „glasanje“ nakon zatvaranja biračkih mjesta tj. naknadno popunjavanje praznih glasačkih listića.

Također, prednost uvođenja elektronske identifikacije birača bi bila da se precizno i tačno može pratiti izlaznost u realnom vremenu.

Unos rezultata izbora odmah sa biračkih mjesta

Kada se uvede unos rezultata izbora, odmah sa nivoa biračkog mjesta, spriječit će se izborne nepravilnosti, kao što su: otvaranje vreća pri transportu izbornog materijala i manipulaciju glasačkim listićima i rezultatima izbora; te manipulacije pri unosu rezultata izbora u prostorijama lokalnih izbornih komisija.

Dodatno, unos rezultata izbora na ovakav način omogućava objavljivanje tačnih preliminarnih rezultata odmah po zatvaranju biračkih mjesta.

Video nadzor

Uvođenje video nadzora bi imalo odvraćajući karakter za činjenje izbornih krađa i prevara (pritisci na birače na biračkom mjestu, neovlašteni ulasci na biračko mjesto, protuzakonito ponašanje na biračkom mjestu…), a dodatno, postojao bi i dokazni materijal u slučaju pojave izbornih nepravilnosti.

Uvođenjem novih tehnologija na izborima u BiH, ojačao bih se integritet izbora, spriječile bi se brojne dokazane izborne krađe i prevare, ali bi se i vratilo povjerenje građana i građanki u izbore koje je davno poljuljano.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije