Vijesti

Novi posao za “Prointer” građane košta 930.000 KM

Vlada Republike Srpske dodijelila je kompaniji „Prointer“ posao održavanja Jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata u RS. To će građane Republike Srpske koštati više od 930.000 KM. Iz opozicije kažu da je to samo nastavak prakse da se poslovi dodjeljuju ovoj firmi koja je bliska vladajućoj strukturi.

Održavanje Jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata u Srpskoj, u narednih godinu dana obavljaće kompanija „Prointer“, sa kojom sarađuje sin člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Igor Dodik, što je i sam Dodik priznao pred narodnim poslanicima na sjednici republičkog Parlamenta. Posao je vrijedan 936 hiljada maraka.

Ovo je bio već drugi tender u ovoj godini za navedeni posao. Prethodni je poništen nakon žalbe kompanije „Lanaco“ na tenderske uslove. Kancelarija za razmatranje žalbi je na osnovu primjedbi „Lanaca“ zaključila da Vlada RS uslovima u tenderu krši Zakon, vrši diskriminaciju i krši pravičnu i otvorenu konkurenciju. Nakon toga, Vlada Srpske je raspisala novi tender, a „Prointer“ je izabran kao najbolji ponuđač.

Na pitanja kakvi su bili uslovi ovog tendera, i da li se dodjelom posla „Prointeru“ favorizuje ova kompanija, premijer Srpske Radovan Višković odgovara:

„Ja koliko znam namještanja poslova ni za koga, pa ni za „Prointer“ nema. A detalje o ovom tenderu o kome vi govorite, ja u ovom momentu nemam.“

Tako ne misle u opoziciji. Smatraju da nije slučajno da je baš „Prointer“ izabran za ovaj posao. Kažu da se godinama u nazad dešavaju iste stvari, poslove dobijaju samo firme bliske režimu koji je na vlasti.

„Njihova namjera svih ovih godina i decenija već, jeste da od naše Republike Srpske naprave privatnu Srpsku, da vladaju svakim kioskom, svakom prodavnicom, svakim poslom i svakim životom u Republici Srpskoj. I ako se ne uklapate u sistem jedne privatne države koji oni prave, onda treba da napustite tu privatnu državu.“, kaže poslanik PDP-a u NS RS Draško Stanivuković.

Stanivuković smatra da je jedino građani mogu stati u kraj ovakvoj bahatosti nadležnih. Kaže i da se ne mogu nabrajati svi tenderi koje su firme povezane sa vlastima dobile u posljednje dvije godine.

„Koliko oni dnevno dobiju tendera, miliona, to čovjek više ne može iskomentarisati. Čak ni pronaći riječi. Onda možete shvatiti koja je to količina malverzacija, koju oni svakodnevno rade. I opet im nije dosta. I rečenica koja se svakodnevno uklapa, decenijama što oni čine i rade jeste: Presitost je tek ljuta glad. Oni su postali do te mjere gladni da ih više nije briga niti sramota gledati druge ljude koji su gladni, drugu djecu, penzionere sa malim penzijama, borce koji nemaju adekvatan borački dodatak, ali neka njegov sin, kum, nek su oni nahranjeni.“, naglašava poslanik PDP-a.

Kompanije „Lanaco“ i „Prointer“ bile su i nedavno u centru pažnje. Ove dvije firme dobile su od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske skoro dva miliona maraka za različite softverske usluge.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije