Vijesti

NOVI SKANDAL POTRESA VATIKAN: Kardinal ukrao stotine hiljada eura i pokušao podmititi svjedoke

Skandal je bacio sjenu na objavu ključnog dokumenta Vatikana sa pozivom za brižljivije društvo i odbacivanja zala rata, ocjenjuje “Times” i ističe da je papa Franjo nastojao da usmjeri Vatikan ka svojoj osnovnoj poruci miroljubive solidarnosti u subotu, 3. oktobra, objavljivanjem dokumenta “Sva braća”.

Dok papa Franjo pokušava da vjernicima pošalje poruku o bratskoj ljubavi, smijenjeni utjecajni kardinal Giovanni Angelo Becciu optužen je da je ukrao stotine hiljade eura iz vatikanskih fondova da potkupi svjedoke kako bi osigurao da drugi kardinal, koji je pokušao da razotkrije njegove navodne mutne poslove, bude osuđen za seksualno zlostavljanje, pišu svjetski mediji.

Kardinal Becciu optužen je da je ukrao 700.000 eura iz vatikanskih fondova da potkupi svjedoke u Australiji da negativno svedoče protiv njegovog rivala, kardinala Georgea Pella da bi osigurao da bude osuđen za seksualno zlostavljanje, piše “The Times”, a navodi RSE.

Kardinal Pell prije povratka 2017. u Australiju, gdje je osuđen za zlostavljanje dječaka iz hora u Melburnu devedesetih godina, a potom oslobođen u žalbenom postupku, bio je ministar finansija u Vatikanu, gdje se, kako ukazuje londonski list, njegovim pokušajima da očisti mutno upravljanje novcem protivio kardinal Becciu.

Citirajući procurjele dokumente, italijanski listovi izvijestili su tokom vikenda da istražitelji u Vatikanu sumnjaju da je kardinal Becciu želio da tim novcem definitivno omete Pellov program transparentnosti, koji je zaprijetio da objelodani Becciuovo navodno korumpirano upravljanje novcem Vatikana.

Skandal je bacio sjenu na objavu ključnog dokumenta Vatikana sa pozivom za brižljivije društvo i odbacivanja zala rata, ocjenjuje “Times” i ističe da je papa Franjo nastojao da usmjeri Vatikan ka svojoj osnovnoj poruci miroljubive solidarnosti u subotu, 3. oktobra, objavljivanjem dokumenta “Sva braća”, prenosi RSE.

Advokat kardinala Pella tražio je međunarodnu istragu o tvrdnjama da je plaćan mito da bi se utjecalo na sudski slučaj o seksualnom zlostavljanju, dok je kardinal Becciu negirao da se miješao u suđenje kardinalu iz Australije, navodi “The Guardian”.

Tokom višedecenijske karijere u Katoličkoj crkvi, kardinal Becciu je došao do visokih pozicija u vatikanskoj hijerarhiji, ukazuje američki list, citirajući jednog posmatrača koji ga je opisao kao “najfinijeg, najobavještenijeg i najpredusretljivijeg diplomatu koji radi unutar Svete Stolice”.

Dokumenta pokazuju da je Državni sekretarijat Vatikana kupio nekretnine u Londonu za ukupno 95,75 miliona funti, te da je kardinal Becciu nadzirao kupovinu tri stana za ukupno 19,25 miliona funti, kao i njihovo renoviranje za 1,25 miliona funti.

 

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije