U fokusu

NOVINARSKA NAGRADA ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO: Degirmendžić, Blagić i Blagovčanin dobitnici nagrada za najbolje izvještavanje o korupciji

Centar za razvoj medija i analize ovih je dana dodijelio nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji u BiH. Ovogodišnji dobitnici su novinarka portala fokus.ba Semira Degirmendžić, novinar portala infoveza.com Stefan Blagić, te novinar portala tacno.net Predrag Blagovčanin. Antikorupcija.info se pridružuje čestitkama nagrađenim, kao i organizatoru ove značajne manifestacije, koja stimuliše ono najbolje unutar profesije koja je doživjela moralno posrnuće i u najvećoj mjeri se pretvorila u, najblaže rečeno, PR različitih centara moći (Antikorupcija.info)

 

Žurnal 

Nagrađeni su istraživački tekstovi novinarke portala fokus.ba Semire Degirmendžić, novinara portala infoveza.com Stefana Blagića i novinara portala tacno.net Predraga Blagovčanina.

Semira Degirmendžić nagradu je dobila za istraživanje u vezi s nabavkom respiratora Vlade FBiH. Kineski respiratori koštali su 10,5 miliona maraka, a uvoznik respiratora bila je firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

“Želim da se zahvalim svima onima koji su birali i izabrali Fokusovu i moju istraživačku priču o nabavci respiratora u Federaciji BiH za jednu od nagrađenih priča u ovoj godini. Ovom prilikom želim da kažem da ova nagrada, osim toga što za mene predstavlja veliku čast, ona je, prije svega, izraz velike podrške, kako mom, tako i Fokusovom radu, ali i radu svih novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom”, rekla je Semira Degirmendžić.

Glavni i odgovorni urednik Fokusa Dinko Dundić istakao je da se u današnje vrijeme nije jednostavno baviti istraživačkim novinarstvom: “Međutim, kada vidite da vaše priče natjeraju pravosudne organe da se bar deklarativno bave svojim poslom, najveće je priznanje za naš rad. Nagrade kao što je ova pokazuju da sve nije uzalud, da neko prati i vrednuje novinarski rad u našoj zemlji i ovom prilikom posebno bih se želio zahvaliti Centru za razvoj medija i analize koji su pomogli radu našeg portala i koji su omogućili da se bavimo istraživačkim pričama kao što je ova nagrađena.”

Istraživanje Stefana Blagića otkrilo je da je zaštitne maske i odijela za vrijeme pandemije koronavirusa zdravstvenim ustanovama u RS-u prodavala turistička agencija “Travel for fun”.

“Želim se zahvaliti prvenstveno članovima žirija koji su ove godine, između ostalog, i meni omogućili da ponesem nagradu za najbolje pisano istraživanje o korupciji. Baviti se istraživačkim novinarstvom u BiH nije nimalo lak posao. To je jedan izazovan posao koji nosi veliku odgovornost, ali i veliki rizik. Nažalost, neke druge priče koje su imale možda i veći potencijal nisu nikada ugledale svjetlo dana, a sve zbog toga što je veliki broj medija pod partijskom kontrolom. To je možda i najbolnija tačka novinarstva u ovom trenutku u BiH”, rekao je Stefan Blagić.

Predrag Blagovčanin dobio je nagradu za istraživanje u vezi s milionskim tenderima BH Pošte. Otkriveno je da je te tendere dobila kompanija Maxima IST-e čiji su osnivači Ankica Prlić, supruga presuđenog ratnog zločinca Jadranka Prlića te Neven Tomić nekadašnji ministar u Vladi Herceg-Bosne.

“Veoma mi je drago što su kolege novinari prepoznali moj dosadašnji rad u oblasti istraživačkog novinarstva. Ovom prilikom želim i da se zahvalim kolegama s portala tacno.net, kao i kompletnom uredništvu. Ovo priznanje bit će mi podstrek da nastavim da se bavim temama korupcije koja je, nažalost, prisutna u svim sferama našeg društva”, kazao je Predrag Blagovčanin.

Nezavisni žiri Centra za razvoj medija i analize koji je ocjenjivao radove činili su novinari Amarildo Gutić, Branka Mrkić-Radević, Žana Gauk, Azra Omerović i Dino Cviko. Novinarska nagrada dodijeljena je u okviru Programa istraživačkog novinarstva, koji finansira USAID u BiH.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije