Vijesti

Oči u oči sa političkom korupcijom

Iskustva iz susjedstva, čije pouke vrijede i za nas: Praksa da se krade, kada se dođe na vlast, jednom za svagda se mora prekinuti.

Sinošnja (02.10.2020.) prezentacija knjige „Oči u oči sa političkom korupcijom“, u parku Mini Jugoslavija Subotica, autora Siniše Jankovića, inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova, člana Radne grupe koja je ispitivala 24 sporne privatizacije pokazala je stepen institucionalne i kolektivne nemoći da se suprostave  političkoj moći. Mi smo zarobljeni. Vreme je za pokret otpora, za slobodu i pravdu.

Sistem izvlačenja novca, iz budžeta građana Srbije, nije počeo sa ovom vlašću, on ima svoju vertikalu. Vučić  je samo preuzeo i nadogradio isti. 2012. godine kada je formirana Radna grupa, prema kazivanju autora, ona je imala maksimalnu podršku vlasti. Kako je ona dublje zalazila u predmete tako je opstrukcija bivala sve jača i jača. Na kraju je ona rasformirana a stotine strana krivičnih prijava sada su negde u fijokama.

Radna grupa je poslužila SNS-u  da ojača svoju poziciju među građanima, na talasu borbe protiv korupcije. Nje više nema. Od tada do danas ređale su se koruptivne afere vlasti a 24 sporne privatizacije padaju u zaborav. Verovatno, kada je vlast  videla kako može da se “lepo krade” odustali su od borbe protiv korupcije.

Građani moraju kazniti  lopovluk pojedinaca, bez toga nema boljeg društva. Praksa da se krade, kada se dođe na vlast, jednom za svagda se mora prekinuti.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije