NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

Održan protest građana Foče protiv izgradnje MHE

Sa skupa upućen zahtjev: Pozivamo zvanične institucije da preuzmu odgovornost i reaguju - da u skladu sa stavom građana i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava, donesu odluku o zaustavljanju radova, te da se vodotokovi vrate u prvobitno stanje i izvrši nivelacija terena, kao i regulacija riječnih korita koja su radovima narušena.

Građani Foče, okupljeni u Udruženje građana „Bjelava“ Foča i neformalnu grupu Sačuvajmo rijeke Foče, organizovali su danas proteste, zbog aktuelnih i planiranih radova na izgradnji većeg broja MHE na području opštine Foča. Ukazujući, s jedne strane, na uništavanje prirodnih bogatstava, a s druge na nezakonitost radova koji se izvode i odsustvo reakcije nadležnih institucija vlasti.

Organizatori i okupljeni građani, čiji je broj zbog epidemiološke situacije ograničen na 50-ak, u prisustvu značajnog broja medijskih ekipa, posebnu zabrinutost su iskazali povodom radova koji se, bez koncesije, izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, bez građevinske dozvole i bez vodne saglasnosti, izvode već duže od mjesec dana duž vodotoka rijeke Velika Bjelava.

Okupljeni su, u protestnoj šetnji, prošli pored dijela izmijenjenog korita rijeke Bjelave, sve do uzurpirane privatne imovine vlasnika Sulje Hasanbegovića, na kojoj je investitor, takođe, bez ikakve dozvole, vršio radove.

Na skupu je ukazano i na poraznu činjenicu da, uprkos brojnim poslatim upozorenjima, zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova u slivu rijeke Bjelave, lokalne institucije, nadležni inspektorati, Ministarstvo energetike i rudarstva RS ignorišu donošenje odluke o zaustavljanju radova. Što izaziva sumnju o koruptivnoj spezi politike i privatnog kapitala.

„Ovim protestima tražimo da se svi započeti radovi na izgradnji MHE hitno obustave, te da se vodotokovi vrate u prvobitno stanje i izvrši nivelacija terena, kao i regulacija riječnih korita koja su radovima narušena. Zahtijevamo da se ukine dozvola za detaljna geološka istraživanja na rijekama Bjelava i Mala Bjelava, jer je izdata uprkos neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, te da se hitno izvrši raskid svih koncesionih ugovora za izgradnju MHE u slivu rijeke Bjelave i drugim rijekama opštine Foča, jer stanovnicima opštine Foča nije omogućeno da učestvuje u odlučivanju. Više od 3000 stanovnika Foče je potpisivanjem peticije javno iskazalo nezadovoljstvo izgradnjom planiranih MHE na rijekama Foče“, istakao je Jovan Drakul, u ime Udruženja građana „Bjelava“ Foča.

Podsjećamo, da su građani Foče poslali zahtjev Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske da se hitno preispita zakonitost i ukine Rješenje o odobrenom izvođenju geoloških istraživanja na tom području, koje je izdato naknadno – nakon više od mjesec dana od početka radova i nakon prvih protesta građana, na kojim je ukazano da se pod okriljem pandemije, u situaciji vanrednog stanja i fokusiranosti javnosti na opasnost po zdravlje i živote ljudi, vrše nezakoniti radovi i uništava priroda. Pri čemu ti radovi, i po ocjenama stručnjaka, među kojima je i, na protestnom skupu prisutni Dragan Bulajić, vlasnik firme „Extreme inžinjering“ za projektovanje hidrocentrala”, značajno izlaze izvan gabarita geološkog istraživanja, odnosno nemaju veze s njima, nego im je cilj sasvim drugi. Dovesti građane Foče pred svršen čin.

„Ovim putem pozivamo zvanične institucije da preuzmu odgovornost i reaguju na ukazane činjenice te da u skladu sa poslatim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava, donesu odluku o zaustavljanju radova.“, ističu organizatori današnjeg protestnog skupa, kojima su podršku pružili i aktivisti drugih ekoloških organizacija u BiH – iz Banjaluke, Višegrada, Fojnice, Viteza,…

(T.H., revizije.info)

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije