U fokusu

Ograničavanje rada nezavisnih medija mora prestati

Na konferenciji pod nazivom "Izazovi krivično-pravne zaštite novinara i uloga kontakt osoba", poručeno je i da je, posebno u Republici Srpskoj, primjetno ograničavanja rada nezavisnih medija i slobode govora, što je kako je naglašeno, praksa koja mora prestati...

U Kancelariji Evropske unije u Sarajevu, 08.07.2024. su predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta prezentovali internet stranice sa detaljima o imenovanim kontakt osobama u tužilaštvima i policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, zaduženim za bezbjednost novinara.

Na konferenciji pod nazivom “Izazovi krivično- pravne zaštite novinara i uloga kontakt osoba”, poručeno je i da je, posebno u Republici Srpskoj, primjetno ograničavanja rada nezavisnih medija i slobode govora, što je kako je naglašeno, praksa koja mora prestati…

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je da je sloboda medija stub demokratije i da oko toga nema pregovora…

„Međutim, nažalost u proteklim godinama svi smo svjedoci pokušaja upravo da se smanji, odnosno suzi ovaj prostor za djelovanje i rad medija, što je svakako jedna praksa koja treba prestati. Jasno smo govorili o sužavanju prostora za rad medija, odnosno otežavanja neistomišljenicima, ljudima koji imaju različite i drugačije stavove da iste i iznesu”, rekao je Sattler.

Takođe, kako je kazao,  jasno smo naglašavali da je ovo nažalost tendencija koja je jasno uočena u proteklih par godina, prije svega na području Republike Srpske.

“Jedan od primjera je i kriminalizacija klevete. To je nešto na čemu smo mi svakako radili i bili aktivno angažovani u pokušaju da to spriječimo, što se nažalost nije desilo.

U proteklim godinama smo svjedoci i sve većeg broja napada na same novinare, koji ostaju bez odgovarajućeg sudskog epiloga, što šalje istovremeno poruku počiniocima da mogu proći nekažnjeno, da je prihvatljivo napadati novinare”, naglasio je Sattler.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brian Aggeler se zahvalio na podršci i saradnji VSTS-u.

“Pozivam sve medijske kuće i novinare da iskoriste ovu mrežu kontakt tačaka. Uloga medija da nas obavještavaju je od ključnog značaja i mi smo zaista zahvalni za posao koji oni rade“.

Inače, lica imenovana kao kontakt tačke pri tužilaštvima i policijama u Bosni i Hercegovini imaju zadatak da komuniciraju sa novinarima i agencijama za sprovođenje zakona uključenim u istrage i procesuiranje krivičnih djela počinjenih protiv novinara i drugih medijskih radnika.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije