Građanski aktivizam

OKC Vermont – Pokušaj dovođenja u red oblasti podsticaja za poljoprivrednike u Distriktu

Na osnovu neistinitih podataka isplaćuju se nepripadajući podsticaji pojedincima, odobravaju višestruko veći iznosi podsticaja, podnose se zahtjevi za podsticaje i odobravaju se podsticaji na parcele koje se uopće ne obrađuju. Pojedincima na odgovornim mjestima ostavljeno je na volju da odlučuju kome će, kada i u kojem iznosu isplatiti sredstva za podsticaj. Itd.

Brčko distrikt BiH na godišnjem nivou u prosjeku izdvaja oko 10 miliona KM, iz budžeta, za podsticaje u poljoprivredi. Pritom, ovo izdvajanje nije u potpunosti uređeno i transparentno, te je niz osnovanih sumnji, pa i potvrđenih slučajeva zloupotreba i nezakonitosti, u ovoj oblasti.

U akcijama policije i tužilaštva, zadnjih godina, uhapšen i procesuiran čitav niz zaposlenih Odjela za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Brčko distrikta, uključujući i šefa Pododjeljenja za poljoprivredu, protiv koga je sudski proces u toku.

Nije, dakle, nepoznato da je u Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Brčko distrikta BiH, u prethodnim godinama, bila vrlo česta pojava da uposlenici ovog odjeljenja, prema svom nahođenju ili po naređenju viših dužnosnika ili stranačkih čelnika dodjeljuju podsticaje određenim poljoprivrednicima bez da se izvrši procedura koju nalaže doneseni Pravilnik.

Sama procedura nalaže i da uposlenici ovog odjeljnjenja moraju izvršiti provjeru valjanosti podataka koje je pojedini kandidat dostavio, što se u velikom broju slučajeva, ne uradi. Pravilnik nalaže izlazak na teren radi utvrđivanja činjeničnog stanja, međutim vrlo je česta pojava da uposlenici napišu izvještaj o terenskoj posjeti bez da su stvarno izašli da utvrde stanje.

Na taj način dolazimo do situacije da se na osnovu neistinitih podataka isplaćuju nepripadajući podsticaji pojedincima, odobravaju višestruko veći iznosi podsticaja, podnose se zahtjevi za podsticaje i odobravaju se podsticaji na parcele koje se uopće ne obrađuju itd.

Dodatno, pojedincima na odgovornim mjestima ostavljeno je na volju da odlučuju kome će, kada i u kojem iznosu isplatiti sredstva za podsticaj.

Poljoprivreda je temeljna privredna djelatnost Brčko distrikta. 70% zemljišta na području Distrikta je poljoprivredno, a poljoprivrednom djelatnošću u nekom obliku bavi se oko 27 000 stanovnika. Iz čega proizilazi izuzetan značaj da se ova oblast uredi i otklone nezakonitosti pri dodjeli podsticaja.

Svoj doprinos rješenju ovog problema i uređenju oblasti dijelenja podsticaja, odlučio je dati i Omladinski centar “Vermont”, pokrenuvši kampanju “Transparentno do jakog poljoprivrednika”.

“Pojedinim građanima Brčko distrikta BiH poljoprivreda predstavlja jedini izvor sredstava za život, a podsticaji priliku da svoju proizvodnju unaprijede i modernizuju, olakšaju sebi rad i omoguće povećanje proizvodnje kako bi svojim porodicama, a i drugim građanima koji bi bili zaposleni u takvim poljoprivrednim djelatnostima i njihovim bližnjim obezbijedili bolji život.”, riječi su direktora “Vermonta” Damira Radenkovića.

Kaže da su u dosadašnjem dijelu aktivnosti tačno mapirali probleme, kojih je, po njemu, predugačak spisak.

U razgovorima sa vlastima Brčko distrikta ukazali su na zamjerke poljoprivrednika na Pravilnik za dodjelu podstica u poljoprivredi, koji bi, po njima, trebao imati važnost četiri umjesto jedne godine, kako je sada u praksi. Ukazali su i na kašnjenje u isplati subvencija, neophodnost da se malim poljoprivrednicima isplaćuje stoprocentne subvencije, a da umanjenja budu kod velikih.

“Ukazali smo im na komplikovanost procedura za prijavu za dobijanje subvencija, bespotrebnost prikupljanja dokumentacije svake godine, umjesto da je samo dopunjuju. Smatramo i zalagaćemo se da procedurom poljoprivredni proizvođači garantuju za šta će koristiti subvencije, kako bi i vlasti mogle planirati sredstva za podsticaje krajem godine, zbog čega je neophodno da se i budžet donosi na vrijeme”, kaže Radenković.

“Vermont” će, u svom zalaganju za bolji status i položaj poljoprivrednika, posebno onih malih, tražiti i povezivanje Odjela za registar sa Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zatim da se daju podsticaji i za krčenje njiva, te za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Omladinski centar “Vermont” je krajem avgusta sa Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu potpisao Memorandum, kao osnovu za implementaciju dobrih praksi i poboljšanje položaja korisnika subvencija u poljoprivredi. Nakon toga su, u avgustu i početkom septembra,  uputili niz prijedloga, za izmjenu tadašnjeg Pravilnika za dodjelu podsticaja u poljoprivredi, a već 25. septembra su vlasti Brčko distrikta usvojili predložene izmjene.

No, kako se radi o pravilniku koji se odnosi samo na jednu godinu (u ovom slučaju na 2020.), OC “Vermont” je, odmah po usvajanju ovog pravilnika, krenuo sa pripremom prijedloga novog pravilnika, koji bi, pristanu li na njega vlasti Distrikta, između ostalog, vrijedio za naredne 4 godine, a ne samo za  jednu.

Što bi, istovremeno olakšalo budžetsko planiranje i pružilo dodatnu sigurnost poljoprivrednicima Naravno, pod uslovom da se vlast pridržava dogovorenog i potpisanog. I da se obezbijedi transparentnost i pravednost čitavog procesa.

A nadati se da je vlast naučila nešto i iz dosadašnjih korupcijskih afera. Čiji sudski epilog, odnosno procese koji se vode protiv službenika Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta, redovno prate i iz Omladinskog centra “Vermont”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije