OC Vermont - projekat "Transparentno do jakog poljoprivrednika"

Omladinski centar “Vermont” – projekat „Transparentno do jakog poljoprivrednika“

Omladinski centar Vermont iz Brčko distrikta pokrenuo je kampanju „Transparentno do jakog poljoprivrednika“ sa ciljem izrade transparentnije i pravednije raspodjele sredstava namijenjenih podsticajima u poljoprivredi za sve poljoprivrednike Brčko distrikta. Naime, fokus projekta je na donošenju prijedloga novih mehanizama za procjenu i dodjelu podsticaja poljoprivrednicima koji će unaprijediti samu proceduru.

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine svake godine, kroz podsticaje za unaprjeđivanje poljoprivredne proizvodnje, za svoje građane izdvaja znatna sredstva kako bi pomogli poljoprivrednike i omogućili im da svoje poljoprivredna gazdinstva unaprijede i modernizuju.  Na godišnjem nivou Brčko distrikt u prosjeku odvaja 10 miliona KM za podsticaje u poljoprivredi.

Iako su podsticaji za poboljšanje proizvodnje svake godine sve veći, oni ne daju rezultate u povećanju broja proizvođača.  Naime, pravilnik o podsticaju radi se nakon usvajanja budžeta te na taj način poljoprivrednici moraju samostalno ulagati kompletna finansijska sredstva koja su im potrebna tokom cijele godine, a koja će im nakon kompletne procedure, koja zna trajati 6-10 mjeseci, biti isplaćena djelimično.

Dodatno, uposlenici se ne pridržavaju propisanih procedura što vodi tome da se na osnovu neistinitih podataka isplaćuju nepripadajući podsticaji pojedincima, odobravaju višestruko veći iznosi podsticaja te odobravaju podsticaji na parcele koje se uopće ne obrađuju.

Na ovaj način daje se pojedincima na volju da odlučuju kome će, u kom iznosu, te, u kom vremenskom periodu, isplatiti sredstva za podsticaj, te se takvim djelovanjem krše osnovna prava svih građana Brčko distrikta koji se bave poljoprivredom, i kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda za život, a kojih je preko 27.000.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije