OC Vermont - projekat "Transparentno do jakog poljoprivrednika"

Transparentnošću i saradnjom do smanjenja korupcije i više pravde

Danas, 28.08.2020., u Brčkom, OC 'Vermont' potpisao je Memorandum o saradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta.

Korupcija nagriza bukvalno sve pore bh. društva. Pa ni poljoprivreda nije izuzetak.

S druge strane, brojni poljoprivredni stručnjaci godinama upozoravaju da bez sređivanja i stanja na terenu i u instucijama, podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju neće dati očekivani rezultat i da će u velikoj mjeri to biti uzalud bačen novac.

Upravo u cilju vlastitog doprinosa sređivanju tog stanja, konkretno omogućivanja transparentnije i pravednije dodjele subvencija za poljoprivredne proizvođače Brčko distrikta, brčanski omladinski centar “Vermont”, pokrenuo je projekat  “Transparentno do jakog poljoprivrednika”.

“Svake godine Vlada Brčko distrikta i Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu izdvajaju od 9 do 14 miliona KM za dodjelu podsticaja u poljoprivredi. I pored toga većina poljoprivrednih proizvođača distrikta Brčko je nezadovoljna trenutnom situacijom”, konstatuje direktor OC “Vermont Damir Radenković.

Cilj projekta koji je pokrenuo “Vermont” je uspostaviti bolju komunikaciju između stručnjaka, članova komisije za dodjelu podsticaja i poljoprivrednika, te čitav process dodjele subvencija za poljoprivredne proizvođače učiniti transparentnijim i pravednijim. I manje pogodnim za korupciju.

Jer se dosadašnji sistem pokazao kao izuzetno pogodan za zloupotrebe i nezakonita, koruptivna djela. Pa je u akcijama policije i tužilaštva uhapšen i procesuiran čitav niz zaposlenih Odjela za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Brčko distrikta, uključujući i šefa Pododjeljenja za poljoprivredu, protiv koga je sudski proces u toku.

Omladinski centar “Vermont”, nakon niza održanih sastanaka sa poljoprivrednim proizvođačima, i predstavnicima Vlade Brčko distrikta, danas, 28.08.2020., potpisao je Memoranduma o saradnji sa Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta.

Svrha ovog memoranduma je jačanje saradnje i napredak na svim pitanjima razvoja poljoprivredne proizvodnje, poboljšanje položaja poljoprivrednika, te informisanja o istom. A u konačnici, naravno, i borba protiv korupcije. I kroz prevenciju i kroz pomoć pravosudnim organima.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije