Građanski aktivizam Komentari i analize

Oprez: Predizborne aktivnosti u toku!!! – U vladama entiteta se pred izbore “probudila ekološka svijest”

Nakon što je Vlada RS ukinula koncesione ugovore za mini hidroelektrane na rijeci Rzav, u opštini Višegrad, Federalni premijer zakazao je sastanak sa predstavnicima ''Čuvara rijeka'' i resornih ministarstava. Cilj sastanka je, tobože, saslušati zakonske prijedloge okolišne zajednice za hitno zaustavljanje uništavanje rijeka i života gradnjom malih hidroelektrana. Cinici pak cilj ovog sastanka, kao i navedene odluke vlade drugog entiteta, vide u prizemnom pokušaju popravljanja rejtinga vladajućih stranaka pred lokalne izbore. No, građani su u poziciji ''daj šta daš''. Nadajući se da im ono što im daju danas, neće oduzeti već sutra.

U saopštenju odaslatom tokom vikenda, neformalna grupa ekoloških organizacija poznata pod zajedničkim imenom „Čuvari rijeka“ pozdravila je navodni zaokret u službenom opredjeljenju Vlade Federacije BiH u pogledu malih hidroelektrana, podsjećajući da je sam premijer Fadil Novalić javno negirao bilo kakvu korist od ovih pogona, osim za njihove vlasnike, te je jasno potvrdio dugogodišnji stav Čuvara rijeka da je BiH i bez MHE energetski nezavisna, a da MHE nisu obnovljiva energija jer ne čuvaju okoliš – nego ga, naprotiv, trajno uništavaju.

U „Čuvarima rijeka“, međutim, nisu naivni, te ističu:

„No, ovaj stav premijera Novalića, iznenadno otkriven nakon šest godina mandata, ni na koji način nije promijenio našu realnost – nastavlja se gradnja MHE, uprkos izričitoj zabrani koju je još prije tri mjeseca usvojio Parlament Federacije BiH.“

Štaviše, „Sedmicu prije no što će premijer Novalić zdušno i rječito podržati borbu Čuvara rijeka, Vlada Federacije (još uvijek u tehničkom mandatu) donosi odluku da dodatno potpomogne vlasnike MHE. Odluka donesena na sjednici Vlade Federacije, održanoj 24. septembra 2020. godine udvostručava iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije koja se naplaćuje krajnjim potrošačima električne energije. Trenutno to znači pumpanje novca, uzetog od naroda preko računa za struju, isključivo na račune tajkuna koji se bogate ubijajući nam rijeke.”

Licemjerje Premijera je očigledno. Kao što je svakom u ovoj zemlji jasno da se našim vlastima ne može vjerovati. Pogotovo u predizborno vrijeme. No, građani su u poziciji “Daj šta daš”. Bez previse izbora, pokušavaju iskoristiti svaku šansu koja im se ukaže i izboriti se za određene ustupke, nastavljajući prema cilju koji su sebi zadali. Nadajući se pritom da ono što im daju danas neće oduzeti već sutra.

U tom svjetlu treba sagledavati i sastanak predstavnika ekoloških udruženja u BiH sa premijerom i ministrima Vlade ogrezle u štetočinstvu i korupcijskim skandalima i koja vlada samo zahvaljujući blokadi sistema iznutra, iz same vlasti.

Cilj sastanka, za ekologe možda jeste iznošenje konkretnih zakonskih prijedloga za hitno zaustavljanje uništavanje rijeka i života  gradnjom malih hidroelektrana, koji bi se, da je iznenadno probuđena ekološka svijest unutar Vlade iskrena a ne svojevrsna stand up komedija, mogli sprovesti u veoma kratkom roku. No, čuda se događaju vrlo rijetko. Tako da je mnogo vjerovatnije da je stvarni cilj ovog sastanka, za premijera i njegove ministre, krajnje prizeman – pokušaj popravljanja rejtinga vladajućih stranaka pred lokalne izbore.

Toga su, na ovaj ili onaj način, vjerovatno svjesni i u “Čuvarima Rijeka”, pa pozivaju premijera i njegove ministre da se prestanu reklamirati kao ljubitelji prirode i da počnu da rade svoj posao, u opštem interesu.

„Svaki dan nedjelovanja, ovaj sastav Vlade Federacije BiH – posebno premijera Novalića (SDA), ministrice okoliša i turizma Edite Đapo (SBB) i ministra energetike Nermina Džindića (SBB), ali i ministra pravde Mate Jozića (HDZ), ministra prostornog uređenja Josipa Martića (HDZ) i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudina Dedića (SDA) – vodi ravno u istoriju kao glavne krivce za ubijanje rijeka BiH.“, poručili su „Čuvari“, pred sastanak u Vladi Federacije.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije