Vijesti

Optužnica za aferu “Respiratori” vraćena Tužilaštvu na doradu???

"Sudija za prethodno saslušanje vratio je Tužilaštvu BiH na doradu optužnicu koja je podignuta u predmetu 'Fadil Novalić i drugi'", naveli su iz Suda BiH. Znači li to da nam Tužilaštvo nije sposobno za 7 mjeseci napisati "pristojnu" optužnicu, koja zadovoljava profesionalne standarde?

Sud BiH vratio je na doradu Tužilaštvu BiH optužnicu podignutu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ostalih optuženih za nabavku spornih respiratora iz Kine za potrebe FBiH, potvrđeno je iz Suda BiH.

Iz Suda nisu komentarisali navode pojedinih medija koji su prenijeli da je optužnica vraćena jer je nejasno kako se može prati novac iz budžeta, kao i kako su lica dobila status optuženih, a kako svjedoka.

Osim Novalića, optužnica je podignuta i protiv bivšeg direktora Federalne civilne zaštite Fahrudina Solaka, direktora preduzeća “Srebrena malina” iz Srebrenice Fikreta Hodžića i federalnog ministra finansija Jelke Milićević.

Njima je na teret stavljeno da su počinili krivična djela udruživanje radi činjena više krivičnih djela.

Optužnica ih tereti za krivična djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

U optužnici se navodi da je ova udružena grupa nabavila 100 respiratora “ACM812A” po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni medicinski uređaji ne mogu koristiti za svrhu radi koje su nabavljeni – potrebe liječenja bolesti kovid 19, usljed čega je po budžet FBiH nastala imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između optuženih.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije