Vijesti

OSCE zainteresovan za slučaj MHE u Jajcu: Poštovati stav lokalne zajednice!

Zvaničnici OSCE-a su protekle i ove sedmice održali seriju sastanaka sa aktivistima iz Jajca koji su pokrenuli kampanju protiv gradnje dvije mini hidrocentrale 300 metara od vodopada.

„Civilno društvo u Jajcu vidim kao pozitivan primjer koji je uspio motivisati sugrađane iz lokalne zajednice da se direktno uključe u rješavanje problema“, rekao je Dmitry Iordanidi, zamjenik šefice misije OSCE-a.

Iordanidi se putem ZOOM aplikacije sastao s članovima radne grupe koja predstavlja preko 30 organizacija koje su inicirale borbu protiv gradnje malih hidrocentrala u Jajcu.

U Jajcu su boravili Will Richard, šef terenskog ureda OSCE-a u Travniku i Mladen Marijanac, službenik za demokratski razvoj, koji su se na terenu sastali s predstavnicima nevladinih organizacija. Richard i Marijanac su istakli da OSCE od početka prati razvoj situacije u Jajcu.

Naglasili su kako vijećnici u Općinskom vijeću Jajce imaju dužnost poštovati stav lokalne zajednice, a da se o zahtjevu investitora mora postupiti poštujući zakonsku proceduru.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije