Građanski aktivizam

Osim otpuštanja radnika i zatvaranja firmi, odluka Vlade RS o povećanju minimalca, izaziva i povećanje cijena komunalnih usluga

“Doboj je već povećao, a informacije su da su komunalna preduzeća iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Prijedora i još nekim opština i gradova već uputila ili su u pripremi da lokalnim skupštinama dostave zahtjeve za korigovanje cjenovnika grijanja, odvoza smeća ili vode naviše.” – kaže za portal Antikorupcija.info izvršna direktorka “DON” Prijedor Murisa Marić.

U Republici Srpskoj će povećanje minimalne cijene rada na 900 KM od strane Vlade RS, pored masovnog otpuštanja radnika i zatvaranja preduzeća koja rade uslužne “lon poslove”, donijeti i neminovno povećanje cijena javnih komunalnih usluga.

Na ovo su upozorili iz Udruženja za zaštitu potrošača “DON” Prijedor, do kojih, kako ističu, gotovo iz svih lokalnih zajednica u kojima imaju svoje predstavnike u komisijama ili savjetima za zaštitu potrošača, stižu najave poskupljenja cijena komunalnih usluga.

“Doboj je već povećao, a informacije su da su komunalna preduzeća iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Prijedora i još nekim opština i gradova već uputila ili su u pripremi da lokalnim skupštinama dostave zahtjeve za korigovanje cjenovnika grijanja, odvoza smeća ili vode naviše. Teško ćemo se izboriti sa tim, iako u komisijama i savjetima imamo svoje predstavnike i odluke se donesu konsezusom, jer i rukovodstva tih preduzeća imaju svoje argumente za predložene korekcije cijena. Ključni je da su na to prinuđeni drastično povećanom cijenom rada i da su minimalne plate i za PK radnike sada 900 KM” – kaže za portal Antikorupcija.info izvršna direktorka “DON” Prijedor Murisa Marić.

Marić naglašava da komunalna preduzeća zasigurno imaju i druge izvore prihoda, koje ne evidentiraju na pravilan način, što je utvrđeno i revizijom Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS iz oktobra prošle godine. Kaže da će se tom temom baviti u narednom periodu, kao i nalazima revizije da komunalnim preduzećima koja se bave odvoženjem otpada nije dozvoljeno da svoje usluge naplaćuju od korisnika po njihovoj kvadraturi površine koju posjeduju, već po količini odvoza. Takođe i za druge utvrđene nepravilnosti iz revizije.

I u Udruženju građana Tolerancijom protiv različitosti (ToPeeR) iz Doboja kažu da su dobili najave iz lokalnih zajednica da tamošnja komunalna preduzeća traže od vlasti podršku i saglasnost kako bi povećali svoje cijene usluga.

“Povećanja koja su tražena su u rasponu od 12 do 37 odsto, a kao obrazloženje od rukovodstava komunalnih preduzeća da su njihovi zaposleni između 40 i 60 odsto imali raniji minimalac, koji je u 2023. godini bio 700 KM. Tvrde da bez povećanja cijena svojih usluga ne bi mogli opstati na tržištu i da su već i do sada bili u gubicima, koje su rješavali reprogramima poreskih obaveza prema zaposlenima za doprinose ili uz pomoć lokalnih vlasti” – kaže izvršna direktorka ToPeeRa Snežana Šešlija.

Zbog povećanja minimalca u RS sa 700 KM, koji je važio u 2023. godini na 900 KM, koji je na snazi od 1. januara ove godine se žale i brojni poslodavci, koji su širom RS počeli da značajno redukuju broj zaposlenih. Ili da jednostavno zatvaraju proizvodne pogone, kao što je to 20. januara uradio vlasnik Mila-Tekstil iz Prijedora, poslavši na Zavod za zapošljavanje 40 radnika.

Takođe, bez sumnje da će za povećanjem cijena usluga posegnuti ili su ih već povećali i brojni drugi, koji ne navode da su razlozi povećanja zato što moraju povećati minimalne plate radnicima, već to obrazloženje upakuju na drugi način. Jedna od njih je, na tržištu u ovom entitetu najzastupljenija kompanija za prevoz pošiljki, “EuroExpres”, koja je juče (08.02.2024.) bez usaglašavanja sa klijentima jednostavno povećala svoje cijene.

“Dragi klijenti, želimo vas obavijestiti o aktuelnim izazovima koji su uticali na dinamiku našeg poslovanja. U prošloj godini suočeni smo s talasom rasta cijena i izazova u pronalasku odgovarajuće radne snage, zbog čega smo u više navrata poduzeli konkretne korake kako bismo održali visok standard naših usluga. Uprkos dinamičnom poslovanju izazvanom nestabilnim tržišnim uslovima, potvrdili smo predanost pružanju stabilnih i pouzdanih usluga svim našim klijentima. U svjetlu nepovoljne situacije na globalnom tržištu, gdje eksterni faktori inflacije neprekidno podižu cijene energenata, materijala i usluga te s obzirom na protekle kao i aktuelne namete države koji su relevantan uzrok poskupljenja, prisiljeni smo prilagoditi postojeće cijene naših usluga kako bismo očuvali vitalnost našeg poslovanja. Ovo nije laka odluka, ali je nužna kako bismo ostali pouzdan partner našim korisnicima. Nove cijene naših usluga će biti povećane za 10 %, a za sve dodatne informacije ili pitanja, možete se obratiti svom komercijalisti” – obavijest je klijentima upućeno iz “EuroExpresa”.

Sve u svemu, sasvim je sigurno da će se o problemu koji je, u Republici Srpskoj, izazvan manjkom ekonomskih argumenata a viškom populizma tek pričati, u nerednom periodu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije