Vijesti

“Osuđenike za terorizam, ratne zločine i kriminal nećemo moći poslati u zatvor”

Zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Alma Čolo upozorila je Ministarstvo pravde da će, ukoliko se ne donesu neophodni zakon o sudovima u BiH, doći do nemogućnosti sprovođenja presuda, odnosno da zbog nemogućnosti donošenja drugostepenih rješenja, osobe osuđene za terorizam, ratne zločine i organizovani kriminal neće biti poslane na održavanje kazne.

“S obzirom da kadrovi HDZ-a osporavaju apelacionu jurisdikciju Suda BiH na način da je predsjedavajuća ovog doma Borjana Krišto podnijela zahtjev Ustanovm sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o Sudu BiH tražeći da se neustavnim proglase nadležnosti suda u drugostepenom i trećestepenom postupku. Postavljam pitanje ministru pravde BiH, koji također dolazi iz HDZ-a, da li Ministarstvo pravde poduzima aktivnosti na izradi zakona o sudovima ili izmjenama i dopunama zakona kojim se bi se djelimično ispunio prioritet 6. Evropske komisije za unaprjeđenje rada sudova u skaldu s evropskim standardima”, upitala je Čolo.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je kako je radna grupa koja radi na izradi zakona o sudovima BiH uspostavljena 14.9.2020. godine te da je zadužena da pronađe adekvatna rješenja za osnivanje Apelacionog ili višeg suda odvojenog od prvostepenog Suda BiH.

“Zbog pogoršane epidemiološke situacije odgođen je prvi sastanak koji je trebao biti u oktobru. Pripremljeni su određeni prijedlozi koje su dostavljene članovima grupe od kojih je zatraženo da se odrede o načinu rada. Ministarstvo pravde još nije dobilo očitovanje radne grupe”, rekao je Grubeša.

Kada je riječ o Zakonu o VSTV-u, kazao je kako je Ministarstvo pravde pripremilo izmjene koje će uputiti u proceduru kada se steknu poslovnički uvjeti.

“Što se tiče inicijative prema Ustavnom sudu nakon 10 godina bezuspješnog rada za izmjenama zakona kroz dijalog i rad radne gruope jasno je da dok god nekome odgovara ovako uređenje nužnih reformi neće biti pa će nas možda proglašenje odredbi neustavnim navesti naponkon da uredimo pravosuđe na državnom nivou kako to pravna tradicija i drugi naši propisi iziskuju”, kazao je Grubeša.

Čolo je oštro odgovorila Grubeši “da se on školovao za profesora latinskog jezika, a da je poznavanje latinskog jezika preduslov da bi se neko upisao na pravni fakultet”

“Sticajem okolonosti ste ministar pravde. Nastojite umrtvititi Ministarstvo prave kao što je mrtav latinski jezik koji bi vi trebali predavati u školama. Ako vaša radna grupa ne pripremi zakon o sudovima desit će se da svi koji su osuđeni u BiH od Suda za ratni zločin, organizovni kriminal, terorizam, neće moći otići na izdržavanje kazne jer njihova presuda ne može postati pravosnažna jer je pokrenut postupak da se odredbe zakona o apelicionom odjeljenju proglase neustavnim. Bojim se da to što radite je uzaludan posao jer zahtjev za osporavanje odredaba članova zakona dolaze iz iste stranke kojoj pripadate”, poručila je Čolo.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije