Građanski aktivizam

Otvorena umjetnička instalacija “Majčina marama” u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Centar za postkonfliktna istraživanja je podijelio kako na postavljanju instalacije koje je u toku rade mladi iz cijeloga svijeta.

Umjetnička instalacija “Majčina marama” otvorena je danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, javlja reporter BUKE

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je da su ove godine odlučili da naprave nešto posebno.

“Dobile smo marame i poruke od vrlo važnih žena iz cijelog svijeta, analitičarki, političarki, glumica. Dobile smo oko 9.000 marama. Izložba neće biti samo danas ovdje, ona će biti putujuća. Mislim da smo marame dobili iz oko 180 zemalja., iz Australije, Amerike, Novog Zelanda, Afrike, Azije, Evrope… Sljedeće godine, dobile smo zeleno svjetlo, održavat će se pred UN-om u New Yorku”, izjavila je Subašić.

main image

Otvaranju umjetničke instalacije je prisustvovala i europarlamentarka Tineke Strik, koja je istakla za medije da je najvažnija edukacija mladih ljudi o tome šta se dešavalo u Srebrenici.

Podsjetimo, “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” zajedno sa Memorijalnim centrom i Centrom za postkonfliktna istraživanja organizuje multimedijalni edukativni projekat “Heroine Srebrenice”.

Dio projekta je upravo i instalacija “Majčina marama” koja će na simboličan način predstaviti marame i šalove srebreničkih majki, sestara, supruga, žena širom BiH, regiona i svijeta. Instalacija će nakon izlaganja postati dio trajnih umjetničkih postavki u Memorijalnom centru Srebrenica.

main image

Cilj je bio prikupiti 1.000 marama od majki srebreničkih žrtava u čast njihove uloge u očuvanju sjećanja na genocid, a Centar za postkonfliktna istraživanja je podijelio kako na postavljanju instalacije koje je u toku rade mladi iz cijeloga svijeta.

U toku je Međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice”, javlja BUKA

main image

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije