Pravda za Davida - grupa građana koji se bore za funkcionisanje pravne države

Ozren Perduv nakon obustavljanja procesa: Govorili su za nas da smo huligani i divljaci i svi su očekivali da ćemo biti kažnjeni…

Članovi pokreta Pravda za Davida obratili su se danas medijima o događajima koji su se desili 30.12.2018. godine. Tada su u Banjaluci policijskom akcijom prekinuti skupovi Pravde za Davida a više Banjalučana tada je privedeno.

Slike policijskog hapšenja i “lova” na građane Banjaluke obišle su svijet a konačan epilog ovih dešavanja donio je Okružni sud u Banjaluci.

Naime, Okružni sud obustavio je prekršajni postupak koji je podnio MUP Republike Srpske protiv više lica iz PzD zbog toga jer je ovlašteni organ ( MUP RS, op. E.P. ) odustao od prekršajnog gonjenja.

Ozren Perduv rekao je za naš portal kako je sud reagovao po slovu zakona.

“Ovdje je nevjerovatno ponašanje MUP-a Republike Srpske koji je za nas govorio da smo huligani, divljaci te nas predstavljao na najgore moguće načine tog 30.decembra i onda su svi građani Banjaluke i očekivali da budemo ozbiljno prekršajno kažnjeni i sankcionisani. Međutim, dešava se to da kada smo mi imali prvo i posljednje ročište 28. novembra prošle godine, kada smose sa policijom našli u sudu, tada je sud naložio policiji da moraju dopuniti zahtjev odnosno dostaviti video-snimke kojih nema, i te video snimke dostave svakoj od okrivljenih strana. Kada je završeno ročište, mi do prije nekoliko dana nismo uopšte imali informaciju šta se dešava u ovom postupku i nismo znali kad će biti zakazano drugo ročište. Međutim evo krajem prošle sedmice smo dobili ovu odluku Okružnog suda da se postupak obustavlja, dakle kraj, tačka, zato što je MUP odustao od prekršajnog gonjenja” rekao je Perduv za BUKU.

On je pričao i o razlozima za odustajanjem od strane MUP-a Republike Srpske.

“U onom roku koji im je sud dao da urede dopune zahtjev a to je bio 9.mart,  oni su taj zahtjev dostavili 11. marta, dakle dva dana kasnije. Sud je onda odlučio tako kako je odlučio. Međutim, MUP onda ulaže žalbu na takvo rješenje Osnovnog suda Okružnom sudu  i Okružni sud je prije mjesec dana donio odluku kojom se njihova žalba odbija kao neosnovana i kojom se potvrđuje rješenje Osnovnog suda, kojim se postupak obustavlja. To što su oni uradili su isto uradili i za dešavanja koja su bila pred PU Banjaluka u septembru 2018. godine. I taj postupak je obustavljen” rekao nam je Ozren Perduv.

On je najavio da će biti pokrenute tužbe za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete protiv odgovornih.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije