Građanski aktivizam

Ozrenci ponovo prijete protestima ukoliko vlasti podlegnu pritiscima investitora da uprkos zabrani nastave geološka istraživanja 

Sa protesta na Ozrenu u martu 2022. godine (Foto Lj.Dj.)
Ukoliko bi od lokalnih i republičkih vlasti i dobili konačnu saglasnost za nastavak istraživanja, one bi prekršile važeći Zakon o geološkim istraživanjima.

Ukoliko potkupljive i korumpirane vlasti podlegnu pritiscima nezajažljivih i drskih investitora i odobre nastavak detaljnih deoloških istraživanja na planini Ozren, ponovo će se suočiti sa protestima, mnogo žešćim nego što su oni bili prošle godine, a koji su rezultirali povlačenjem date saglasnosti i koncesije bijeljinskoj kompaniji “Lykos Balkan Metals” d.o.o. Bijeljina, odnosno njenoj podružnici „Medeni brijeg“.

To je glavna poruka sa konferencije za medije, održane 14.11.2023. u Doboju, koju su organizovali aktivisti Udruženja građana „Čuvari Ozrena i regije“, a pozvani su i prisustvovali su joj i predstavnici UG „Budimo se ljudi“, opozicionih stranaka PDP, SDS i „Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića“, te, organizacija veterana Doboja, Stanara, Modriče i Teslića.

Daljne istražne radnje u opštini Petrovo obustavljene su Rješenjem Ministarstva energetike i rudarstva RS od 31.05.2022. godine. Ekolozi i mještani ozrenskih naselja su bili ubjeđeni da su, poništenjem koncesije za geološka istraživanja olova, cinka, nikla, bakra i prateće asocijacije metala na planini Ozren, izvojevali značajnu pobjedu za očuvanje zdravog i čistog staništa. Aktivisti su potom pokrenuli zvaničnu inicijativu da se Ozren proglasi zaštićenim područjem.

Uporište za tu svoju Inicijativu imali su u Prostornom planu RS, po kojem je planina Ozren predviđena da se proglasi Nacionalnim parkom, do 2025. Godine, a zainteresovanost su iskazale i susjedne lokalne zajednice. Jer se planina Ozren, odnosno njeni ogranci, prostiru na šest lokalnih zajednica. Od njih su Petrovo i Doboj u RS, a Lukavac, Gračanica, Tuzla i Maglaj u FBiH. Pa su udruženi ekolozi iz oba entieta proširili Inicijativu na cijelo područje koje ova planina zahvata. Argumenti za to bili su da je BiH potpisnica sporazuma Dinarski luk, koji je obavezujući pravni dokumenat i za ovu oblast.

Međutim, iz inicijative je već “iskočio” Doboj, jer su njegove vlasti i bez prethodno planiranog od strane investitora odjednom se našle u projektu “Sočklovac”, pa su “ćutolozi” Skupštine grada Doboj u ovoj godini i zvanično donijeli odluku o davanju saglasnosti za geološka istraživanja na svom dijelu Ozrena. Iako je Vlada RS na isteku decembra prošle godine donijela odluku da se dio Ozrena, tačnije 132 hektara površine koji pripada Doboju, proglasi zaštićenom zonom, što je i objavljeno u Službenom glasniku RS 21. januara ove godine.

“Lykos” je obavijestio svoje dioničare na Australijskoj berzi da za istraživanja na dobojskom dijelu Ozrena imaju 50 km2, te da su prije dobijanja konačne saglasnosti za radove resornog Ministarstva energetike i rudarstva RS, dobili pozitivno mišljenje i od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Što se tiče područja opštine Petrovo, investitori su izvjestili dioničare da su nastavili pregovore sa vlastima opštine Petrovo i da iščekuju povoljni ishod i odobrenje istraživanja na cijelom izvornom licencnom području Sočkovca.

“Preduzeće će sada početi sa podnošenjem sve potrebne dokumentacije za ponovno izdavanje (proširene) dozvole za Sočkovac, čime će se istražni prostor Sočkovac sa prethodnih 17 km2 povećati za 50 km2” – obavijestili su akcionare iz “Lykosa”.

Međutim, ukoliko bi od lokalnih i republičkih vlasti i dobili konačnu saglasnost za nastavak istraživanja, one bi prekršile važeći Zakon o geološkim istraživanjima.

“Zakon je više nego jasan da površina istražnog prostora može da iznosi najviše 50 kvadratnih kilometara, pa ukoliko se investitor odluči da po već obezbijeđenoj dozvoli istražuje  50 km2 istražnog prostora na dobojskom dijelu Ozrena, onda ne dolazi u obzir da istražuje još na 67 m2 područja Ozrena u opštini Petrovo. Bezobrazlukom i vrhuncem korumpiranosti smatralo bi se, osim na prethodnih 17 km2, dodatno proširenje istražnog ubuhvata na tom dijelu ozrenske opštine za još 17 km2, pa bi po tome investitor na Ozrenu na projektu “Sočkovac” istraživao na čak 117 km2 istražnog obuhvata. To bi značilo više od dvostruko maksimalnog, koliko zakon dozvoljava“ – kažu za portal Antikorupcija.info ozrenski aktivisti.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije