Građanski aktivizam

Ozrenski aktivisti podnijeli krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Doboja i direktora “Lykos”-a

Prijave protiv gradonačelnika Doboja podnesena je zbog sumnji u počinjeno krivično djelo klevetu, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, javnog izazivanja i podsticajanja nasilja i mržnje.

Zbog toga što je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić iznio neosnovane sumnje u povezanost ekoloških aktivista sa požarom na lokalitetu Okolišta na Ozrenu, koji je izbio u noći između 13. i 14. marta u bungalovskom naselju u vlasništvu lokalnog biznismena Slobodana Neškovića, dva ozrenska ekološka udruženja, “Ozrenski studenac” iz Sočkovca, opština Petrovo i “Gostilj – Ozren”, su danas, 26.03.2024., protiv njega podnijela krivičnu prijavu.

“Prijava Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijeta je zato što gradonačelnik sve do sada nije dostavio dokaze niti je povukao svoje tvrdnje, nije ponudio izvinjenje, što je izazvalo veliku zabrinutost među članovima udruženja” – rekao je na organizovanoj konferenciji za medije ispred zgrade OJT Doboj Zoran Poljašević, koji je u ime dva udruženja sa Ozrena podnio prijavu.

Konferenciju su u najvećem broju bojkotovali mediji bliski vlasti na lokalnom, a i republičkom nivou, što je takođe apostrofirao Poljašević, dodavši da je namjeravao da i njih upozna sa činjenicama i zahtjevima ekoloških udruženja.

“Prije svega da kažemo da insistiramo na transparentnosti i odgovornosti gradskih vlasti, na činjenicu o datoj saglasnosti Skupštine grada Doboj o provođenju geoloških istraživanja na Ozrenu i to na prijedlog iz Kabineta gradonačelnika, iako je gradonačelnik Jerinić negirao da se provode bilo kakva geološka istraživanja na dobojskom dijelu Ozrena. Podsjećamo, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske investitoru “Lykos Balkans Metals” je na osnovu te date saglasnosti Grada izdalo Rješenje o odobravanju geloških istraživanja na području Doboja 19. oktobra 2023. Godine” – istakao je Poljašević.

Iz ova dva ekološka udruženja su pozivali na dijalog i saradnju gradske vlasti, ali uz zahtjev za poštovanje principa transparentnosti i zaštite okoliša.

“Naglasak je na potrebi zaštite prirodnih resursa i okoliša Ozrena, a izražavamo očekivanja da će  pravosudni organi postupiti u skladu sa zakonom i za iznesene klevete i optužbe na naš račun kazniti odgovorne” – zaključio je Poljašević.

Prijave protiv gradonačelnika Doboja podnesena je zbog sumnji u počinjeno krivično djelo klevetu, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, javnog izazivanja i podsticajanja nasilja i mržnje.

Prijavu su danas ekolozi podnijeli i protiv Miloša Bošnjakovića, direktora “Lykos Balkans Metals”, kompanije koja izvodi radove geoloških istraživanja na Ozrenu. On se sumnjiči za djela neovlašenog fotografisanja, oštećenja tuđih prava, ugrožavanja ljudskog zdravlja i prirode bukom ili jonizirajućim zračenjem.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije