U fokusu

Palmer poručio: Tražiti od političara da se bore protiv korupcije je isto kao i od lisica da čuvaju kokoške

Javna služba treba služi javnosti, a ne da bude sredstvo za sopstveno bogaćenje pojedinaca i njihovih porodica.

Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za zapadni Balkan kazao je da je tražiti od političara u BiH da se pobrinu za korupciju gotovo isto kao i tražiti od lisica da čuvaju kokoške.

Ovo je izjavio u okviru skupa organizovanog pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u BiH.

Naime, Američka ambasada u BiH objavila je na Twitteru snimak panela u okviru kojeg Matthew Palmer govori o korupciji, preciziravši u opisu tvita da je korupcija sveprisutna i da izjeda tkivo bh. društva.

– Ne možete se sami boriti protiv korupcije, ali postoje stvari koje možete učiniti, poput organiziranja protiv korupcije, objavila je Američka ambasada, dodavši da je najvažnije pozvati političare na odgovornost putem glasačkih kutija.

Palmer je kazao da ljude  koje podržimo moramo držati odgovornima i to snagom vašeg glasa.

– Mi ćemo učiniti ono što možemo. BiH neće napredovati na svom evropskom putu ni na koji smislen način dok ne poduzme osnovne korake kako bi riješila problem javne korupcije, rekao je Palmer.

Naveo je da bi trebalo da javna služba služi javnosti, a ne da bude sredstvo za sopstveno bogaćenje pojedinaca i njihovih porodica.

– Korupcija je ogroman problem u BiH. Nama je to prioritet… Visoko na listi stvari koje shvatamo ozbiljno, kazao je Palmer u okviru projekta BiH omladinski lideri.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije