NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

Pavlovićevom preduzeću koncesija na 50 godina za dvije hidroelektrane

Fočansko preduzeće “Srbinjeputevi”, u vlasništvu Gordana Pavlovića, dobilo je od Vlade RS koncesiju za izgradnju i korištenje dvije male hidroelektrane na rijekama Bjelava i Mala Bjelava na području ove opštine.

Kako stoji u rješenju o izboru najpovoljnijeg ponuđača, koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a koncesionar je prije zaključenja ugovora dužan da po osnovu ustupljenog prava uplati 258.039 KM.

Sa druge strane, po svakom proizvedenom kilovat-času plaćaće naknadu od 0,0055 KM.

U javnom pozivu, koji je objavljen u julu ove godine, navodi se kako je ukupna snaga ovih objekata 2,52 megavata s procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 10,19 gigavat-časova. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 8,6 miliona maraka.

Nedeljko Pavlović, direktor preduzeća, kaže kako je rok za izgradnju ovih postrojenja tri godine. Uskoro, kako najavljuje, kreću u izgradnju pristupnih puteva.

“Mislim da je to rok koji možemo ispoštovati. Sve grube radove možemo završiti vlastitom mehanizacijom, a za ostalo će se pobrinuti naši kooperanti. Projekti se već rade, ali u pitanju su procedure koje zahtijevaju vrijeme. Uglavnom, novac je obezbijeđen”, kazao nam je Pavlović.

Kaže kako će proces u ovim hidroelektranama biti automatizovan te da neće zahtijevati novo zapošljavanje, ali dodaje kako će veliki broj novih radnih mjesta biti otvoren na samoj izgradnji.

Gordan Pavlović široj javnosti je poznat i po svojoj firmi “Pavgord”, koja sa zvorničkom “Aluminom” vodi spor u vezi s potraživanjima litvanske Ukio banke.

Inače, ovo nisu jedini energetski objekti koji će uskoro biti građeni na području Foče.

Preduzeću “Siming Trade” dodijeljena je koncesija za izgradnju male hidroelektrane Gradac na rijeci Kolini instalisane snage 1,3 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje od 5,5 megavata. Procijenjena vrijednost investicije je 5,3 miliona maraka, a koncesija je dodijeljena na 26 godina.

Naknada za ustupljeno pravo iznosi 159.600 KM, a koncesiona naknada 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času električne energije.

U susjednom Kalinoviku, privrednom društvu “Delaso” iz Teslića dodijeljena je koncesija za izgradnju i upotrebu male hidroelektrane Hotovlje na Vrhovinskoj rijeci, procijenjene instalisane snage 4,68 megavata.

Koncesija se izdaje na period od 45 godina, a procijenjena vrijednost investicije je 4,8 miliona maraka.

Pored malih hidroelektrana, u Foči su u narednim godinama planirani i veliki projekti poput HE Buk Bijela sa tri agregata snage 93 kilovata, kao i HE Foča, a koja bi bila dio zajedničkog projekta Srbije i Republike Srpske i jedna od dvije centrale izgrađene na rijeci Drini.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije