Regija i svijet

Penzioneri izašli na ulice Minska; “Ne tuci me, sine”

Stotine penzionera protestovale su i u ponedeljak u Minsku, zahtevajući ostavku dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Bezbednosne snage su u jednom trenutku sprečile nastavak protesta, okružujući grupe penzionera, navodi Asošiejted pres.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je najmanje devet osoba uhapšeno na današnjem protestu.

Penzioneri, koji tradicionalno protestuju ponedeljkom, nosili su crveno-bele zastave opozicije, simbol opozicionih demonstracija iniciranih sredinom avgusta.

Nosili su transparente s natpisima “Ne tuci me, sine” i “Babe i dede će ići do pobede”.

Uzvikivali su “Odlazi, pacove”, što se odnosilo na Lukašenka, koji 26 godina vlada čvrstom rukom.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle tri i po meseca.

Protesti su najmasovniji nedeljom kada na ulice redovno izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Policija te proteste redovno nastoji da razbije šok-bombama, vodenim topovima, suzavcem i pendrecima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije saopštilo je da na jučerašnjim protestima širom zemlje privedeno 313 ljudi, dok je Vesna navela da su uhapšene 424 osobe.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Uhapšeno je više od 19.000 demonstranata, od kojih su, prema navodima nevladinih grupa, hiljade pretučene.

Beloruska vlast se zbog represije suočila s brojnim osudama iz inostranstva. EU i SAD su uvele sankcije beloruskim zvaničnicima optuženim za krađu izbora i nasilje nad demonstrantima.

Lukašenko (66) Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima. On optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije