Građanski aktivizam

Performans / Protest pred Parlamentom BiH: Istjerali su glas naroda iz institucija

Grupa građana osnovala je danas Narodni parlament, a tim povodom se njih oko 20 okupilo pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH kako bi izrazili protest jer se, kako je rečeno, u ovoj državi zataškavaju slučajevi korupcije i kriminala.

“Godinama i decenijama stoje u ladicama, Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva, pod budnim okom VSTV-a. Skupili smo se danas da napravimo građansku inicijativu, kao performans, osnivanje Narodnog parlamenta. Nisam pravila masovne proteste zbog trenutne epidemiološke situacije”, kazala je Irina Lovrić, prijaviteljica korucije u institucijama BiH.

Najavila je da će Narodni parlament zasijedati svake sedmice.

“Skupo plaćamo paralmentarce da zastupaju naša prava, a istjerali su glas naroda iz institucija i mi ćemo zato zasijedati i slati zahtjeve i zaključke u Parlament BiH, tražiti očitovanje zastupnika i znaće onda ko radi, a ko ne radi u interesu građana”, dodala je Lovrić.

Rekla je da planiraju organizirati i druge performanse planiraju, a jedan od njih je Zid srama.

“Biće izloženi ruglu naroda je ih niko ne procesuira, a znamo šta rade korumpirani tužioci, sudije, funkcioneri i političari. Njihove likove ćemo postaviti na Zid srama dok se ne donese zakon koji će predvidjeti procesuiranje za odugovlačenje predmeta…”, kazala je Lovrić.

Ona je, podsjetimo, podnijela nekoliko prijava zbog korupcije i kriminala, kao i zbog mobinga protiv tadašnje direktora Fonda za povratak BiH Mlađena Božovića.

“U posljednje vrijeme se stalno provlačilo da sam izgubila postupak protiv Božovića pred Ustavnim sudom, ali je u toku još jedan pred Sudom BiH i vrši se snažan pritisak političkih moćnika da se zataška da se 11 godina preko Fonda za povratak vršila nezakonita i netransparentna trošenja preko Fonda”, dodala je Lovrić, napomenuvši da je do sada u svoju korist dobila 5-6 presuda.

Istakla je da neće odustati, te da će se i dalje boriti za pravdu, za procesuiranje predmeta kao što su slučaj Dragičević i Memić.

“Svi koji su griješili u ovakvim predmetima moraju snositi odgovornost”, kazala je.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije