Vijesti

Peticija protiv kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj

Mediji u Bosi i Hercegovni već su suočeni s 300 aktivnih tužbi za klevetu i desetinama SLAPP tužbi podignutih sa ciljem ušutkavanja slobodnih novinarskih glasova.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je najavio kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj. Ova bi najava uskoro trebala biti realizirana kroz donošenje zakona po hitnoj proceduri u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Udruženje BH novinari pozvalo je novinare, vlasnike medija, medijske djelatnike, bloggere, influensere, aktiviste civilnog društva i sve druge slobodnomisleće građane Bosne i Hercegovine i svijeta da potpišu peticiju protiv kriminalizacije klevete i mogućeg uvođenja zatvorskih kazni za slobodno i kritičko mišljenje o odlukama i temama od značaja za javnost.

Kako tvrde vrlo je važno potpisati peticiju jer uvođenje „delikta mišljenja“ kojeg podržavaju samo nedemokratske države u svijetu te rigidni, autokratski politički sistemi, a zakon propisuje izricanje višegodišnjih zatvorskih kazni zbog objave novinarskog teksta ili komentara  na društvenim mrežama, izjave na javnom mjestu ili u bilo kojem drugom prostoru gdje boravi više od dva čovjeka.

Ovaj zakon, kažu u Udruženju, znači kriminalizaciju slobodnog, kritičkog mišljenja i informiranja u interesu javnosti, ali i kršenje međunarodnih standarda slobode izražavanja, koji prednost daju građanskim parnicama u oblasti nadoknade nematerijalne štete nastale objavom klevetničkih sadržaja u medijima ili javnom prostoru općenito.

– Zakonom bi se političarima i javnim zvaničnicima dale nove mogućnosti sudskog progona medija, aktivista, opozicionih političara i svih drugih građana te uvodi dvostruko kažnjavanje medija i novinara kroz krivicu i parnice, sa ciljem gašenja nezavisnih medija koji se već suočavaju sa 300 aktivnih tužbi za klevetu i desetine SLAPP’s tužbi , podignutih sa ciljem ušutkavanja slobodnih novinarskih glasova – stava su u Udruženju.

Stoga su pozvali na potpisivanje peticije i davanje podrške Udruženju BH novinari u borbi za slobodu medija i slobodu govora u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Udruženje BH novinari

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije