Građanski aktivizam

Pismo mještana Gornje Omarske demantuje Radovana Viškovića

Hoće li biti izmještena trasa autoputa kroz potkozarska sela ili su u pitanju viši interesi? Mještani tvrde da su Viškoviću davno poslali pismo i peticiju a premijer tvrdi da nije upoznat sa problemom.

Mještani Gornje Omarske razočarani su izjavama Nedeljka Čubrilovića ministra saobraćaja i veza Republike Srpske i Radovana Viškovića predsjednika Vlade Republike Srpske. Obojica su rekli kako je izmještanje trase autoputa kroz to i još neka potkozarska sela nemoguće. Čubrilović im je na satsanku rekao da bi izmještanje koštalo 200 miliona a kasnije je povukao tu svoju izjavu. Iz njegovog kabineta i dalje ne odgovaraju na pitanja i zahtjev za izjavu.

Radovan Višković je, prije nekoliko dana, rekao kako je procedura za izmještanje trase autoputa, čime bi bilo spašeno četrdesetak kuća, komplikovana. Rekao je i da su se mještani trebali na vrijeme obratiti sa problemom. Naveo je kako je u ovom trebutku moguće razgovarati samo o visini nadoknade za kuće i imanja. Po trenutnoj cijeni mještanima se nudi oko 900 maraka po kvadratu stambenog objekta što je za većinu njih neprihvatljivo. Ističu da cijena nije ni prioritet jer oni ne žele da selo bude uništeno a bilo bi uništeno rušenjem četrdesetak kuća. Radovan Višković rekao je kako on nije upoznat sa detaljima problema u Gornjoj Omarskoj.

Međutim trebo bi biti jer su mještani još u avgustu 2021. godine njemu i njegovom kabinetu dostavili pismo sa potpisima 546 mještana kojim se mještani nekoliko sela protive postojećoj trasi autoputa. Mještani su, takođe, još 21. juna 2021. godine Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavili molbu sa prijedlogom za izmjenu postojećeg Plana parcelacije. Tako da tvrdnje da mještani nisu na vrijeme reagovali nisu tačne.

Pismo mještana Radovanu Viškoviću koje je ostalo bez odgovora

Novo Popović iz Verića kaže da se ne zna ko je gore prošao ili mještani kojima trasa ruši kuće ili oni čije uće ostaju nekoliko metara uz autoput.

Ne zna se kome je gore u ova dva slučaja. Zato smo protestovali. Podržali smo i Bošnjake iz Kozarca kada smo protestovali i njima je udovoljen zahtjev da bude izmještena trasa autoputa dok nama i pored molbi i zahtjeva nije”, kaže Novo Popović iz Verića.

Novo Popović, foto Gerila info

Mještani potkozarskih sela kažu da još uvijek vjeruju da će Milorad Dodik, koji im je obećao izmještanje trase autoputa, ispuniti obećanje.

Gerila info je ranije objavila kako postoje informacije da su parcele prije Plana parcelacije u ovim selima kupili ljudi bliski vlastima u Republici Srpskoj kao i da je to jedan od razloga nemogućnosti izmještanja trase autoputa.

Zanimljivo je i da je kineska kompanija koja je dobila koncesiju za gradnju autoputa Banjaluka Prijedor postala vlasnik jedne parcele u Gornjoj Omarskoj a da radove na obilaznici preko te parcele izvodi građevinska kompanija koja se dovodi u vezu sa porodicom jdnog od aktuelnih ministara u Vladi Republke Srpske.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije