Građanski aktivizam

Plod neznanja, gaf ili svjesna opstrukcija borbe protiv korupcije? Transparency International upozorio novu Vladu FBiH da je njena odluka da se iz parlamentarne procedure povuku i zakoni koji su neophodni za borbu protiv korupcije – nedopustiva!

Nova vlada Federacije BiH već na svom početku pravi nekoliko neprihvatljivih poteza. Na jedan od njih upozorava Transparency International.

Transparency International u BiH uputio je dopis Vladi Federacije BiH zbog kako su naglasili “nedopustive odluke” da se iz parlamentarne procedure, uz brojene druge zakone koje je predložila prethodna vlada a koji nisu usvojeni do imenovanja nove, povuku i dva izuzetno važna antikorupcijska zakona – Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH i Prijedlog zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH. 

Ovim se nepotrebno dodatno odugovlači provođenje važnih reformi na polju borbe protiv korupcije, jer su neki od zakona već prošli određene procedure i usaglašavanja, a sad se sve vraća na početak. Pritom, njihovo povlačenje suprotno je i deklarativnoj posvećenosti vlasti ispunjavanju 14 prioriteta koje je pred BiH vlasti postavila Evropska unija. 

Iz TI BiH podsjećaju da je Nacrt Zakona o zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH već usvojen od strane Predstavničkog doma, još u junu 2018. i od tada se nalazi “u proceduri”, iako je neophodno njegovo hitno usvajanje, jer je Federacije BiH jedini nivo vlasti koji do sada nije zakonski zaštitio “zviždače”,  odnosno osobe koje prijavljuju korupciju na radnom mjestu. Ovaj zakon je u formi prijedloga Vlada FBiH uputila ponovo u avgustu 2022. godine , da bi sada sa novim sazivom Vlade on nakon toliko vremena bio povučen.

Ovakav zakon, dakle, postoji na državnom nivou, u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, što znači da su građani FBiH, zbog brojnih političkih opstrukcija, godinama diskriminisani. Iz TI BiH navode da je samo prošle godine pokrenuo 37 slučajeva u kojim su prijavioci spadali u ovu kategoriju a najviše ih je bilo upravo iz Federacije BiH, koja ih, dakle, nije zakonski zaštitila. 

“Posebno je nedopustivo povlačenje iz procedure Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH jer se navršava punih 10 godina kako u ovom entitetu ne postoji nadležno tijelo kojem se mogu prijaviti slučajevi sukoba interesa.”, naglašavaju iz Transparency-ja

Prema trenutnom Zakonu tu nadležnost ima CIK BiH kojem su izmjenama zakona na državnom nivou 2013. godine te nadležnosti uskraćene i već deset godina pojave sukoba interesa u Federaciji BiH prolaze nekažnjeno. Prema podacima TI BIH  trenutno 241 funkcioner u FBiH obavlja više od jedne funkcije u javnim preduzećima i javnim ustanovama a brojni imaju i dodatne angažmane u neprofitnim organizacijama koje se finansiraju iz budžeta.

“Pored toga što ne postoji tijelo koje utvrđuje sukob interesa i ostale institucije ovaj zakon potpuno ignorišu prilikom imenovanja i dodjele javnih sredstva organizacijama koje vode funkcioneri u sukobu interesa.”, navode iz Transparency-ja. Zaključujući:

“Sve to predstavlja važan izvor korupcije i zato je neophodno hitno usvajanje novog zakona u FBIH koji je u formi prijedloga u avgustu prošle godine Vlada FBIH uputila u proceduru.”  

Povlačenje navedenih zakona, dodatno će usporiti rješavanje ovih važnih problema, pa  Transparency International u BiH poziva Vladu FBiH da ih hitno vrati u proceduru i napominje da će svako daljnje odlaganja imati negativne posljedice na borbu protiv korupcije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije