Radnički protesti

Počinje GENERALNI ŠTRAJK u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida

Trajaće do ispunjenja uslova.

“Dana 25.01.2022.godine smo organizovali štrajk upozorenja prilikom kojeg smo iznijeli svoje probleme i zahtjeve, međutim, nismo naišli na rješenje niti na pokušaj rješavanja, jer se naši problemi i kršenje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava negiraju od stane v.d.direktora i Privremenog Nadzornog odbora. Jasno smo ukazali na problem sa isplatom plata, neuplaćivanjem doprinosa, postojanjem dva falsifikovana Pravilnika o radu i ostalim nezakonitim radnjama v.d.direktora i njegovih bliskih saradnika. V.d.direktor je čak i medijima potvrdio postojanje dva Pravilnika, a pismeno je potvrdio neselektivnu isplatu plata (svojim saradnicima je isplaćivao pune plate jer navodno imaju kredite, dok su ostalim radnicima kasnile po četiri plate a i njih je do intervencije Ministarstva (22.12.2021.) isplaćivao u četvrtinama)”, saopšteno je iz Sindikalne organizacije Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Dodaju da na njihove molbe i zahtjeve, inspekcija nije htjela da reaguje.

“Poslali su Republičku inspektorku rada i zaštite na radu, izvjesnu Darijanu Đorđević koja je izjavila da nije nadležna za ukazane nepravilnosti. Uputili su nas na to da na probleme ukažemo Privremenom Nadzornom odboru kojem smo uputili detaljne zahtjeve sa dokazima, međutim, Privremeni Nadzorni odbor čiji je predsjednik Nenad Sadžak, inače pašanac od v.d.direktora ni na koji način nije opravdao niti negirao direktorove greške i propuste, te želi da raspiše novi konkurs kako bi ozakonili direktorovu funkciju”, pojašnjavaju i dodaju da pored evidentnih činjenica o izuzetno kažnjivim krivičnim djelima koje vrši v.d.direktor sa svojim bliskim saradnicima i ignorisanja od strane inspekcije i svih nadležnih institucija, mi smo primorani da krenemo u štrajk prvo u našim prostorijama, a ukoliko i dalje naši zdravorazumski zahtjevi budu ignorisani i zamjenjeni iskrivljenim neistinama koje služe samo za dobrobit nekolicine, onda ćemo biti primorani na izlazak na ulicu.

“Naši zahtjevi su jasni: Redovna isplata plata u cjelosti sa doprinosima i to svim radnicima, bez favorizovanja pojedinaca i ispitivanje odgovornosti i stručnosti rada v.d.direktora, njegovih bliskih saradnika (pored milionskih dugovanja i direktne krađe radnika) i Privremenog nadzornog odbora. Inače, v.d.direktor Željko Ubirarip je kadar Socijalističke partije, pa evo javno želimo da pitamo predsjednika partije gospodina Petra Đokića koji je čestit i marljiv čovjek, da li je ljudski i moralno da se njegovo rukovostvo ponaša nad jednom od najvulnerabilnijih kategorija u društvu, tačnije, osoba sa invaliditetom koje su radno sposobne i koje samo žele časno da rade i da za svoj rad budu dostojanstveno plaćene, a ne da svoja prava traže štrajkom ili najavljenim protestima na ulici. Zahvalni smo gospodinu ministru Dušku Milunoviću koji je jedini imao razumijevanja na naše probleme i dalje ih ima u okviru svojih nadležnosti”, dodaju.

Foto: Štrajk upozorenja održan 25. januara 2022. godine

Miroslav Gnjatović, predsjednik štrajkačkog odbora radnik Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci rekao je ranije za BUKU da je prvi štrajk upozorenja održan zbog mnogih problema koji traju duži niz godina.

“Nekih 6-7 godina ovdje se rade kriminalne radnje, obespravljeni smo kao radnici i kao ljudi. Ne uplaćuju se doprinosi, plate nam kasne. Do decembra su kasnile 3 do 4 plate. U tom period direktor i neki njemu bliski ljudi dobijali su redovno plate, pa neki čak i bonuse. Problem je i pritisak koji se konstantno vrši na ljude, pogotovo na članove sindikata. Mi smo novoizabrani sindikat, radimo neka 2-3 mjeseca i usudili smo se da kažemo dosta je. Radimo časono i pošteno i borimo se za svoja prava”, rekao je u izjavi za BUKU Gnjatović.

Radenko Stjepanović, radnik Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci rekao je da radi u Centru već trideset godina.

“Već sam trebao ići u penziju, ali nije mi bio povezan radni staž, tek su se sad stekli uslovi za povezivanje staža kad smo se pobunili i pod pritiskom su uplaćeni doprinosi za ljude koji se trebaju penzionisati. Imamo informaciju da se jednom broju radnika u novcu isplaćuju topli obroci, dok se drugi na dostavu ovdje hrane u prostorijama Centra”, rekao je Stjepanović.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije