Vijesti

Podignuta optužnica protiv inspektora zbog uzimanja mita

Tužilaštvo će zatražiti da im se zabrani rad na dužnosti inspektora.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Indire Dajić-Hukić, rođene 1967. godine u Brčkom, uposlene kao granične veterinarske inspektorice Ureda za veterinarstvo BiH, Ive Kobaša rođenog 1964. godine u Bosanskom Šamcu, uposlenog kao graničnog veterinarskog inspektora Ureda za veterinarstvo BiH, te Mladena Mijića rođenog 1959. godine u Bosanskom Šamcu, uposlenog kao graničnog veterinarskog inspektora Ureda za veterinarstvo BiH.

– Optuženi se terete da su, od mjeseca jula do mjeseca septembra 2020. godine, obavljajući dužnost veterinarskih inspektora Ureda za veterinarstvo BiH, na Graničnom veterinarskom inspekcijskom prelazu Orašje, a koji su zaduženi za provođenje veterinarsko-zdravstvene inspekcije i kontrole u međunarodnoj trgovini živim životinjama, hranom i proizvodima životinjskog podrijetla, kao ovlaštene osobe institucija BiH, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, od osoba koje se bave uvozom navedenih roba, tražili i dobili novac kao imovinsku korist, kako bi propustili teretna motorna vozila u BiH, bez provjere poštivanja propisanih zdravstvenih i sanitarnih uslova i normi, koje moraju biti ispunjene za ulazak ove vrste roba u BiH, a koje su propisane Zakonom o veterinarstvu BiH, Pravilnikom o uvjetima i načinu rada Granične veterinarske inspekcije u BiH i Priručnikom za rad graničnih vetrinarskih inspektora u BiH/pregled proizvoda životinjskog porijekla, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na navedeni način, optuženi su počinili koruptivno krivično djelo- primanje dara ili drugih oblika koristi iz KZ BiH. Također, počinjenjem navedenog koruptivnog krivičnog djela, ugrožena je i zdravstvena i sanitarna sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Tokom provedene istrage, otkrivena su i zadokumentirana počinjenja krivičnih djela, a navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka te prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Također, Tužilaštvo će u postupku tražiti da se optuženima oduzme imovinska korist stečena krivičnim djelom, kao i da se optuženima izrekne mjera sigurnosti Zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina na način da im se zabrani obavljanje dužnosti veterinarskih inspektora na granici u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije