Vijesti

Podignuta optužnica zbog namještanja fudbalskih utakmica u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) u četvrtak 24. decembra podiglo je optužnicu za organizovani kriminal, primanje mita, dara ili drugih oblika korist zbog namještanja fudbalskih utakmica u BiH.

Riječ je o koruptivnim krivičnim djelima u predmetu “Var”, a optuženi Vladimir Dominković, Ilija Živković i Kenan Bajraktarević terete se za krivična djela primanja mita i dara ili drugih oblika koristi radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, optuženi Dominković, terete se da je u drugoj polovini 2019. godine, organizovao skupinu, te je kako se navodi, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim fudbalskim utakmicama Prve lige Federacije BiH.

Nakon toga, oni su, navedeno je u saopštenju, od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtjevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3.000 KM (1. 5000 eura) do gotovo 7.000 KM (oko 3.500 eura) po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno djelili.

“Tužiteljstvo će u postupku tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabranu obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od 5 godina”, navedeno je u saopštenju.

Vladimir Dominković, optužen je u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom / Fudbalskom savezu Federacije BiH (N/F FBiH) i predsjednika Komisije za suce i suđenje (N/F FBiH)

Ilija Živković Ilije optužen u svojstvu odgovorne osobe u (N/F FBiH) i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

Kenan Bajraktarević optužen u svojstvu odgovorne osobe u (N/F FBiH) i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.

Akcija “Var” sprovedena je 11. novembra 2019. godine po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Detaljno provedenom istragom policijskih službenika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pod nadzorom tužilaca Tužilaštva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine (jug BiH) i Doboja (sjever BiH), za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli (jug BiH) i Tešnju (sjever BiH).

Tužilaštvo BiH će, kako je navedeno, optužnicu dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentovanjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije