Za Doljanku - Inicijativa protiv izgradnje i puštanja u rad MHE Zlate, u općini Jablanica

Podnesena krivična prijava protiv ministra Donke Jovića

Udruženje građana „Za Doljanku“, iz Jablanice, nastavlja da podnosi krivične prijave protiv odgovornih lica, pod sumnjom na korupciju i zloupotrebu položaja, u vezi projekta mini-hidroelektrane Zlate na rijeci Doljanki.

Tim povodom, u utorak 01. decembra 2020. godine Udruženje je Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko neretvanskog kantona predalo  krivičnu prijavu protiv kantonalnog ministra vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Donke Jovića.

Krivična prijava podnesena  je “zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi te drugih krivičnih djela propisanih KZBIH, jer osumnjičeni nije postupio po nalogu prema pravu nadzora Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nije otklonio zakonske nepravilnosti u prethodno izdatim vodnim aktima, nego je prešutno izdao i vodnu dozvolu”, navodi se u danas (03.12.) objavljenom saopštenju Udruženja.

Iz Udruženja građana „Za Doljanku“ podsjećaju da su ranije, Kantonalnim sudom u Mostaru, podnijeli dvije tužbe za pokretanje upravnih sporova – 16.09. protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, radi poništenja rješenja kojim je to ministarstvo izdalo vodnu dozvolu za MHE Zlate na Doljanci, a 1.10. protiv Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK), a radi poništenja rješenja FERK-a kojim se izdaje dozvola za rad MHE Zlate na rijeci Doljanki.

Takođe, 28.09. podnesene su krivične prijave, Tužilaštvu HNK, protiv bivšeg načelnika općine Jablanica Salema Dedića, predsjednika Općinskog vijeća i vijećnika iz saziva 2012-2016 i saziva 2016-2020, te, članova savjeta MZ Jablanica II u periodu 2012-2016., zajedno sa predsjednikom MZ Samirom Sarajlićem.

Tokom predizborne kampanje, za nedavno održane lokalne izbore, članovi Udruženja pozvali su sve kandidate za načelnika i općinsko vijeće, da se javno izjasne da će, ukoliko budu izabrani, “raditi u interesu svih građana Jablanice, stavljajući na listu prioriteta borbu za rijeku Doljanku i zaustavljanje gradnje i rada minihidroelektrana na toj rijeci, obećavajući da će aktivno  raditi na rasvjetljenju prekršenih procedura pri izdavanju dozvola za projekte minihidroelektrane na rijeci Doljanci.” Imena kandidata koji nisu odgovorili na ovaj javni poziv, Udruženje „Za Doljanku“ javno je objavilo na “stubu srama”.

U objavljenom saopštenju, Udruženje građana “Za Doljanku” pozvalo je kantonalno tužilaštvo i sud da rade na rasvjetljivanju nezakonitosti koje su obuhvaćene krivičnim prijavama i tužbama protiv nadležnih u postupcima izdavanja dozvola za izgradnju MHE na rijeci Doljanki. Poručujući da su, u slučaju da budu nezadovoljni njihovim radom, spremni ići daje: “Krajnja destinacija je sud u Strasburu!“.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije